Ennyien még nem voltunk az olimpián

2009.11.16. 14:24

Minden eddiginél több, hét magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó indulhat a vancouveri olimpián. A short trackesek szakágvezetője, Boda Csaba szerint mindenki kihozta magából a maximumot és elégedettek lehetnek az eredménnyel. Most mégsem az olimpiára koncentrálnak, a következő nagy feladat a januári drezdai Eb lesz.

A nőknél 1500 méteren három, 1000 méteren kettő, 500-on egy olimpiai rajthelyet sikerült kiharcolni, indulhat Vancouverben a váltó is, a férfiaknál pedig 500-on és 1500-on két-két, míg 1000-en egy indulási jogot szereztek a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók az elmúlt két hétvége olimpiai kvalifikációs Világkupa-futamain a kanadai Montreálban és az egyesült államokbeli Marquette-ben. A lányváltó kijutása azt jelenti, hogy öt magyar versenyző lehet a februári téli játékokon, míg a fiúkat - bár összesen öt indulási jogot szereztek - ketten képviselhetik majd Kanadában.

Lajtos Szandra
Lajtos Szandra

"A fő célunkat elértük, ami az volt, hogy minél több versenyzőnk kijusson az olimpiára. Elégedettek lehetünk, mert mindenki kihozta magából a maximumot" - értékelte a versenyeket Boda Csaba, a rövidpályás gyorskorcsolyázók szakágvezetője. - Ennyi magyar short trackes még nem volt az olimpián."

Torinóban nagyot dobtak

Az előző téli játékokon, 2006-ban a rövidpályás gyorskorcsolyázók szerepeltek a legjobban a magyarok közül: Huszár Erika 4., Knoch Viktor ötödik lett 1500 méteren. A Regőczy, Sallai jégtánckettős 1980-as ezüstje után elsőként szereztek olimpiai pontot Magyarországnak.

Néhány szerencsés szituációval a szakágvezető szerint még több magyar résztvevő lehetett volna. De azzal együtt, hogy volt például fordítva megítélt kizárás, egyáltalán nem kellett ellenszélben versenyezniük a magyaroknak.

A lányokkal ellentétben a fiúknak nem sikerült a kijutás, a váltó Montrealban tizenegyedik lett, Marquette-ben tizenharmadikként végzett, az olimpiához az első nyolcban kellett volna lenni összesítésben. A szakágvezető szerint nagyon kevésen múlott a kvalifikáció. "Gyakorlatilag semmi különbség nem volt az olimpiai résztvevő hetedik és a mi tizenegyedik váltónk között. Azonban a mezőnyben egyedül a mieink hibáztak, az első versenyen volt egy esésünk, miközben a futamban továbbjutó helyen haladtunk. Ha hibátlanul szerepeltek volna a fiúk, meglehetett volna a kijutás, de ilyen a jég, csúszik."

A lányoknál is volt gond, az első futamon sérülés miatt nem állhatott rajthoz a váltóban Keszler Andrea, de a helyére kerülő Lajtos Szandrával is kiválóan teljesített a csapat. Boda Csaba elmondta, a két versenyen Huszár Erika kiemelkedően teljesített, és Heidum Bernadett is a legjobbak szintjén versenyzett.

Mivel a versenyzők nem maguknak, hanem az országnak szereztek kvótákat, még hátra van a vancouveri indulók kijelölése. Ez legkorábban december végén történhet meg, de elképzelhető, hogy januárra tolják ki a döntést.

"Az olimpiával egyelőre nem foglalkozunk. Erre tettünk fel mindent az előző években, ez megvan, ott leszünk. Most azonban a január végi, drezdai Európa-bajnokságra koncentrálunk, a következő hetekben az a legfontosabb. A mostani Világkupákon is kiderült, a tengerentúliak és az ázsiaiak (Dél-Korea, Kanada, Kína, USA) más szintet képviselnek ebben a sportágban, az európaiaknak még nagyon sokat kell dolgozniuk. Mi viszont Európában már a legjobbak közé tartozunk, méltón kell szerepelnünk a tavalyi eredményekhez, amikor a női váltó Eb-t nyert."

A magyar short trackesek kedden érkeznek haza, Amszterdamon keresztül, egy kisebb csoport 14:50-kor a Lufthansa járatával, a csapat nagy része 15:30-kor a KLM gépével.