Holtan találták az olimpiai bajnok finn sífutót

2011.07.05. 16:58

Kokkolai otthonában elhunyt a 41 éves Mika Myllylä, aki minden idők egyik legnagyobb északi síelője lehetett volna, ha 2001-ben nem bukik le doppinggal.

Myllylä az 1997-es, trondheimi vb-n egy aranyat, két ezüstöt és egy bronzot nyert, egy évvel később Naganóban olimpiai bajnok lett. Később még három világbajnoki aranyat gyűjtött, a világbajnokságokon és az olimpiákon összesen 15 érmet (5 arany, 4 ezüst és 6 bronz) szerzett.

2001-ben, a Lahtiban rendezett világbajnokságon bukott le a HES nevű készítménnyel, amiért a Nemzetközi Sí Szövetség kétéves eltiltással büntette. Visszatérése után már nem volt képes kimagasló eredményekre, bár a finn bajnokságban így is nyerni tudott. 2005-ben vonult vissza. Tavaly egy büntetőperben elismerte, pályafutása alatt EPO-val, vérdoppinggal élt.

Az utóbbi években kisebb bűncselekményei, alkoholizmusa, az ebből fakadó botrányai miatt többször is a címlapokra került. A Helsingin Sanomat úgy tudja, halálának körülményei is összefüggésbe hozhatók az életvitelével, a rendőrség nem talált idegenkezűségre utaló nyomot.. Myllylä elvált, feleségétől három gyermeke született.