Vérdopping miatt elítélték az osztrák sífutók volt edzőjét

2011.08.18. 10:37

Börtönbüntetésre ítélte Walter Mayer volt osztrák síedzőt és három másik vádlottat vérdopping-ügyben egy osztrák bíróság.

Az ítélet szerint Mayer, az osztrák sífutó- és sílövő-válogatott korábbi edzője 2005 decembere és 2009 eleje között doppingszerekkel kereskedett. Növekedési hormonokat, anabolikus szteroidokat, EPO-t és Dynepo-t szerzett be és adott tovább sportolóknak. Azt nem tudta megállapítani a bíróság, hogy kinek adott Mayer a szerekből.

Az ítélet 15 hónap elzárás, amelyből három hónap letöltendő. Mayer és az ügyvédje fellebbezett a bíróság döntése ellen. Ha a fellebbezést elutasítják, a volt edzőnek három hónapból hét hetet kell leülnie, ugyanis a büntetésbe beszámítják, hogy 2009-ben öt hetet már vizsgálati fogságban töltött. Három vádlott-társa beismerő vallomást tett, valamennyien felfüggesztett börtönt kaptak.

Mayer, aki sikerei mellett a 2002-es és a 2006-os téli olimpia alkalmával is doppingbotránnyal hívta fel magára a figyelmet, tagadja, hogy bűnös lenne. Azt állította, hogy kirakatper zajlott ellene, amelyben rosszakarói összeesküdtek ellene, s hogy a rendőrség kihallgatási jegyzőkönyveket hamisított meg. „Látszólag egész Ausztria doppingol, és csak engem büntetnek meg” - mondta újságíróknak az ítélethirdetés után.

Az ügy nagy érdeklődést váltott ki Ausztriában, a sajtó részletesen foglalkozott vele. Beszámoltak többek között arról, hogy az egyik vádlott, Karl Heinz R. Karintiában élő tetőfedő és amatőr testépítő vallomása szerint macskaeledel volt a titkos jelszó, amit telefonon a doppingszerekre használtak. Mayer ezt tagadta, s azt állította, hogy macskákat vásárolt a férfitól és ezért kereste fel többször is. A vádlott élettársa azonban azt vallotta, hogy Mayer nem csak a macskák miatt járt hozzájuk, s hogy hallotta, amint egyszer EPO-ról beszéltek. Amikor egy alkalommal megkérdezte, hogy mi az a gyógyszer, amit R. a hűtőben tart, a férfi állítólag azt felelte: „a sok tudás fejfájást okoz”.

Mayer 1999 és 2006 között volt edző a síszövetségnél. 2002-ben a Salt Lake City-i téli olimpia alatt szállásán vértranszfúziós eszközöket találtak, s a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2010-ig eltiltotta az ötkarikás játékoktól. A tilalom ellenére elment a 2006-os torinói olimpiára is, ahol szintén vérdoppinghoz alkalmas szereket találtak a szállásán. Osztrák Síszövetség 2007-ben kizárta a soraiból, miután egy fegyelmi vizsgálat azt állapította meg, hogy eltűrte és aktívan támogatta tiltott teljesítményfokozó szerek használatát.