Kostelic és Höfl-Riesch is címvédésre készül

2011.10.20. 08:54

Hétvégén kezdődik az ausztriai Söldenben az alpesi sízők Világkupa-sorozata. A férfiaknál a horvát Ivica Kostelic, a nőknél a német Maria Höfl-Riesch készül címvédésre - előbbinek több erős ellenféllel, utóbbinak inkább csak az amerikai Lindsey Vonnal kell megküzdenie.

A tavalyi vancouveri téli olimpián műlesiklásban és kombinációban is ezüstérmes Kostelic felkészülése áprilisi térdműtétje miatt nem zajlott zökkenőmentesen. A 31 éves síző - aki az alpesi Vk történetében első horvátként lett összetettben győztes - nem is tagadja, hogy még nem sikerült csúcsformába lendülnie.

„Az operáció és a rehabilitáció ideje alatt sokat kellett kihagynom, nagy hátrányba kerültem emiatt a többiekkel szemben - mondta Kostelic. Be kell hoznom a lemaradásomat minél előbb. Abban reménykedem, hogy a versenyek alatt fokozatosan egyre jobb formába kerülök majd.”

A horvát síző hozzátette, lesiklásban és óriás-műlesiklásban is sokat kell fejlődnie, ugyanakkor a motivációjával nincs probléma, továbbra is sikerre éhesen utazik a Vk-futamokra.

Kostelic legnagyobb ellenfelei között várhatóan ott lesz a 2010-ben összetett Vk-t nyert, olimpiai bajnok svájci Carlo Janka, a szintén ötkarikás győztes, emellett négyszeres világbajnok és az összetett Vk-ban kétszer (2007, 2009) első norvég Aksel Lund Svindal is. A címvédő szerint ugyanakkor a töretlen fejlődést mutató fiatalok, az osztrák Marcel Hirscher és a norvég Kjetil Jansrud is jó eredményeket érhetnek el a szezonban. Rajtuk kívül a Vk-versenyeken mindig az esélyesek között kell számolni többek között Benjamin Raichhal, Didier Cuchéval, Ted Ligetyvel és az örökifjú amerikai Bode Millerrel.

A nőknél egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből a kétszeres olimpiai bajnok, címvédő német Maria Höfl-Riesch és nagy riválisa, az amerikai Lindsey Vonn, a lesiklás olimpiai és világbajnoka.

„Jó lenne, ha Söldenben sikerülne egy remek eredménnyel indítani a szezont - nyilatkozta Hölf-Riesch a szombati versennyel kapcsolatban. Nagyszerű lenne, ha az első ötben végeznék, ugyanakkor tulajdonképpen mindegy, mi történik Söldenben, az összetett szempontjából az első futam nem sokat számít.”

A 27. születésnapját kedden ünnepelt Vonn - aki 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is nyert összetettben - ugyanakkor azt mondta, a söldeni verseny előtt minden alkalommal izgul egy kicsit.

„A legkeményebb pályák egyike - fogalmazott az amerikai síző. A Vk-sorozat legmeredekebb lejtője, ráadásul meglehetősen rázós a rajttól a célig.”

Az alpesi Világkupa idénye pénteken a férfi óriás-műlesiklással indul, szombaton a nők ugyanebben a számban versenyeznek. A következő futamra november 12-én és 13-án a finnországi Leviben kerül majd sor.