Őrült hajrában nyert a biatlon új királya

2013.02.10. 14:25

A norvég Emil Hegle Svendsen eddig, amelyik számban elindult, nyert a biatlon világbajnokságon. Harmadik aranyát az egyéni üldözéses számban szerezte, nagy hajrában megelőzve a francia Martin Fourcade-ot.

A szombati sprint szám eredményei alapján Svendsen 8 másodperces előnnyel indult Fourcade előtt a 12,5 kilométeres távon, ahol kétszer fekve, kétszer állva lőttek ötször-ötször a versenyzők. A rajtnál Fourcade mellett Jakov Fak (11 másodperc hátrány) , Ole Einar Björndalen (20 mp), Dmitrij Malisko (23), Alexis Boeuf (25) és Anton Sipulin (33) volt még behozható hátrányban Svendsen mögött.

A rajt után Fourcade bekezdett, egyből felment a norvégra, de a mögötte jövők is hoztak néhány másodpercet. Svendsen és Fourcade hibátlanul lőtt, így ketten egyszerre kezdték meg a második kört, Fak is ötből ötöt talált, de lassabban lőtt, 17 másodpercet kapott. Mögötte egy nagyobb csoport - Sipulin, Boeuf, Malisko, Eder, Lindström - kezdte meg az üldözést. A szombaton nagyot menő Björndalen kiszállt a versenyből, két büntetőkörrel 50 másodpercet kapott.

A második lövészetben Svendsen százszázalékos maradt, de Fourcade egyszer mellé lőtt, így 20 másodperces hátrány szedett össze. A gyorsan lövő Fak viszont felzárkózott, 13 másodperccel volt Svendsen mögött.

A harmadik kör végén úgy tűnt, már eldőlt a verseny. Svendsen újra hibátlan volt, legnagyobb ellenfele Fourcade pedig újabb büntetőkört futott, és közel 40 mp-cel volt elmaradva. A még mindig hibátlan, de gyengébb sífutónak számító Fak és Malisko 17 és 21 másodpercre követte Svendsent. Úgy tűnt, a norvégnak még egy lövőhiba is simán beleférhet, és akkor sincs veszélyben első helye.

Azt a hibát el is követte a negyedik sorozatban, így Maliskóval szinte egyszerre kezdte meg az utolsó 2,5 kilométert, és nagyon gyorsan felért rájuk az óriásit futó Fourcade és Sipulin is. A négy biatlonista között elkezdődött a taktikázás, az első nagyobb emelkedőt az két orosz, Sipulin és Malisko húzta meg, de nem szakították le ellenfeleiket. Svendsen a boly végén maradt, úgy tűnt egy kicsit elfáradt abban, hogy végig elől volt. A céltól 500 méterre Fourcade robbantott az emelkedőn, az oroszokat megtörte, és másfél másodpercet rá is vert Svendsenre. A norvég azonban a lejtőn felzárkózott és egyszerre kezdték meg a hajrát. Úgy tűnt Fourcade-nak nagyobb a végsebessége, de egy rossz lépés valószínűleg az aranyába került, egy pillanatra kiesett a ritmusból, és hiába dobta magát aztán a célba, a nála 150 méterrel kevesebbet futó Svendsen néhány centivel és egy tizedmásodperccel megverte. A harmadik helyre Sipulin jött be.

A már korábban is Björndalen utódjának kikiáltott Svendsen a Nové Mestó-i vb-n csúcsformában is versenyez, és igazolja az elvárásokat, eddig százszázalékos. A vb első napján a norvég vegyes váltóval nyert aranyat, szombaton pedig megnyerte a sprintversenyt is. Az idei vb-n még három alkalma lesz újabb érmeket nyerni, február 13-án 20 kilométeres egyéniben, 16-án váltóban, míg 17-én a 15 kilométeres tömegrajtos versenyben.