Schumacher kómában van

2013.12.29. 14:11 Módosítva: 2013.12.30. 00:04
Életmentő műtétet hajtottak végre a síbalesetet szenvedett Michael Schumacheren, a volt Forma-1-es versenyző állapota még mindig válságos. Volt rajta sisak, amikor sziklának csapódott Méribelnél, és közvetlenül a baleset után még tudatánál volt, de a grenoble-i kórházba már kómában érkezett.

Életveszélyes a Francia-Alpokban síbalesetet szenvedett Michael Schumacher volt Forma 1-es versenyző állapota. A grenoble-i kórház igazgató-helyettese, Jean-Marc Grenier késő este elmondta, hogy Schumacher délután fél egy után került a kórházba, és már akkor kómában volt a súlyos koponyasérülése miatt. Ezért azonnal idegsebészeti beavatkozást kellett végezni, állapota azóta is válságos.

A német RTL hétfő azt írta, az orvosok úgy döntötek, még negyvennyolc óráig kómában tartják a korábbi világbajnokot. Egyelőre nem lehet megjósolni, milyen következményei lehetnek a balesetnek. 

A kórház hétfőn délelőtt 11-re jelentett be újabb sajtótájékoztatót Schumacher állapotáról.

A Bild szerint Schumacher menedzsmentjének vasárnap esti, legfrissebb tájékoztatása szerint is kritikus a Forma 1-es világbajnok állapota. Az RMC Sport nevű rádióadó meg nem nevezett forrásai szerint Schumachernél agyi vérömleny alakult ki. A rádió szerint felesége és két gyereke is mellette van a kórházban.

Korábban csak annyit erősítettek meg hivatalos forrásból, hogy Schumacher súlyos koponyasérülést szenvedett, de a síközpont kora este még úgy tudta, hogy nincs életveszélyben. Délután Sabine Kehm, Schumacher menedzsere közleményében megerősítette a baleset tényét, de a bajnok állapotáról még nem közölt részleteket. Mint írta, a volt pilóta profi ellátásban részesül, nem volt egyedül a balesete idején.

Tudatánál volt, de zavarodottnak tűnt

Schumacher egy pályán kívüli részen esett el délelőtt 11 óra 7 perckor. „Egy sziklának csapódott" – mondta az RMC Sportnak Christophe Gernignon-Lecomte, a síkomplexum igazgatója. Mint mondta, Schumacheren volt bukósisak, tudatánál volt, de zavarodottnak tűnt, amikor perceken belül kiérkeztek hozzá a mentők.


Nagyobb térképre váltás

Mentőhelikopterrel szállították kórházba Moutiers-ben, innen vitték át később Grenoble-ba egy másik kórházba, ahol a súlyosabb eseteket látják el. Akkor már nem volt eszméleténél, amikor a grenoble-i klinikára érkezett, és azonnal műtétet hajtottak végre rajta. Francia források szerint az a Gérard Salliant idegsebész professzor is a kórházba érkezett, aki korábban motorbalesete után is kezelte Schumachert.

Sok rajongó is a kórházhoz vonult, ahol ott van Olivier Panis volt Forma-1-es versenyző is. Panis mellett a Twitteren kívánt jobbulást az autóversenyzők közül Romain Grosjean és Adrian Sutil is, volt ferraris csapattársa, Felipe Massa pedig azt írta, imádkozik Schumacherért. A helyszínre utazott korábbi ferraris főnöke és egyben barátja, Jean Todt, valamint Ross Brawn, legutóbbi F1-es csapatfőnöke. Sokan szorítanak érte az interneten is, egy időre a hivatalos honlapja sem bírta a terhelést, és összeomlott.

A rendőrség közben vizsgálja a baleset körülményeit, egyelőre annyit erősítettek meg, hogy Schumacher nem ütközött másik sízővel.

Rekordokkal teli karrier

Az öt nappal 45. születésnapja előtt balesetet szenvedett, német autóversenyző huszonegy évnyi, minden idők leghosszabb és legnagyszerűb Forma-1-es karrierjét fejezte be tavaly. Hogy mit jelent az ő karrierje? Egy negyed és 18 teljes szezon, több mint 300 futam, közben hét világbajnoki cím, 91 futamgyőzelem és 68 pole pozíció – rekordok, amik nem igen tűnnek megdönthetőeknek. Három korszak, amiből kettő sikerekkel teli, a harmadik viszont kudarc.

Visszavonulásakor ezeket mondta. „Nem bánok semmit, ha a tükörbe nézek, boldog vagyok, és mosolygok. Két karrierem volt, az egyikben mindent megnyertem, a másikban megtanultam veszíteni. Elégedett vagyok magammal. Mindenki legendaként ír le, de én azt szeretném, ha harcosnak tartanának, aki sosem vett vissza". (A képek nyolc éve, Olaszországban készültek).

Egy archív fotó Schumacher korábbi síbalesetéről
Egy archív fotó Schumacher korábbi síbalesetéről

Nem távolodott el nagyon az autózástól, azóta leszerződött a leghíresebb gokartgyártó, a Tony Kart tesztpilótájának, és versenyek rendezésére is alkalmas pályát akartak megépíteni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport