Elképesztő hármas holtverseny a biatlon végén

2015.01.19. 11:25

Minden idők egyik leglátványosabb biatlonversenyét hozta a ruhpoldingi tömegrajtos futam. A 15 kilométer végén hármas holtverseny alakult, tizedre azonos idővel érkeztek a célba, csak a célfotó döntött.

Az utolsó lövészet után öt biatlonos alkotta az élbolyt, a német Simon Schempp, a cseh Michal Šlesingr, a francia Quentin Fillon Maillet, és két norvég, a sportág 41 éves legendája, Ole-Einar Björndalen és Emil Hegle Svendsen, aki papíron a legjobb sífutónak számított az ötösből.

Ugyan voltak ritmusváltások, de a kisebb emelkedőkön sem sikerült egymást leszakítaniuk. Svendsen az utolsó kanyarig jó pozícióban volt, de kiszorították, és a hajrára sem igen maradt már ereje. Az utolsó ötvenen megadta magát.

A sprintet Fillon Maillet kezdte meg előlről, de Šlesingr és Schempp is óriásit hajrázott, és a három versenyző egyszerre esett a célba. Mindhármuknak 35:42.8-at mértek. (A videón az izgalmak 2:30-tól kezdődnek.)

Men's mass start SUPER-FINISH - Ruhpolding 2015

Azt talán ki lehetett jelenteni, hogy Šlesingr nem nyert, de a másik két biatlonos között nehéz volt dönteni. A francia győztesnek érezte magát, de végül Schemppet hozták ki győztesnek, aki talán egy centivel csúsztatta át előbb a síkötését a célvonalon.

Az első három versenyző végig hibátlanul lőtt, 20-ból 20-szor találtak, a negyedik Svendsen és az ötödik Björndalen egy-egy hibával fejezte be.

Johannes Thinges Bö esése

A tömegrajtos futam egyik legbalszerencsésebb versenyzője a szombati sprintet nagy fölénnyel nyerő Johannes Thinges Bö lett. A norvég a második helyen volt Jakov Fak mögött, amikor a szlovén elesett a lejtőn. Bö nem tudta kikerülni a nagy sebességnél és átesett rajta. A versenyt be tudta fejezni, elképesztő energiákat mozgosított, hogy felérjen a vezető ötösre, de végül csak a tizedik helyen ért célba.