A peches, aki végre a halhatatlanságig ugrott

GettyImages-503004194
2016.01.07. 00:20

A szlovénoknak új szupersztárjuk van téli sportban. Az alpesi síben mindent megnyerő, de most éppen egyéves pihenőjét töltő Tina Maze mellett most már a Négysáncversenyt megnyerő síugróért, Peter Prevcért is megőrülhetnek.

A Négysáncverseny a síugrók Tour de France-a és Wimbledonja egyben, aki megnyeri halhatatlanná válik. A másfél hét alatt négy versenyen kell kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani az ugróknak, mert elég egyetlen rontott kísérlet, hogy valaki elszálljon az összetettben.

Az első sorozatok KO-szisztémája (párban, egymás ellen ugranak a versenyzők, a jobb megy tovább) nem ad esélyt a javításra. Sok versenyző az itt szerzett győzelmet többre tartja az olimpiai aranynál is.

Prevc a Négysáncversenyre esélyesként érkezett, az idei szezonban elég kiegyensúlyozottan ugrott, a megelőző hét világkupából hármat megnyert, vezeti az összetettet, és még háromszor állt a dobogón.

Peter Prevc névjegye

Született: 1992. szeptember 20., Kranj, Szlovénia
Legfontosabb eredményei: 12 világkupa-győzelem, 36 dobogó egyéniben, 8 csapatgyőzelem a világkupában (eddig 148 egyéni, és 28 csapat világkupán indult), sírepülésben kétszer lett a legjobb a világkupában. Az összetett világkupában második a legjobb helyezése.
olimpia: ezüstérem normálsáncon, bronzérem nagysáncon (Szocsi, 2014)
világbajnokságok:
ezüstérem: nagysánc (Val di Fiemme, 2013)
bronzérem: normálsánc (Val di Fiemme, 2013), nagysánc, csapatverseny (Oslo, 2011)

Túl nyugodtan azért nem készülhetett, mert a Négysánc már számtalanszor bizonyította, szinte névtelen versenyzők is a mennyekbe emelkedhetnek, és nagy favoritok is elbukhatnak.

Az első, oberstdorfi állomáson Severin Freund szerezte meg a győzelmet egy jól sikerült második ugrással. A német sáncon gyorsan változtak a szélviszonyok, maga Freund is elismerte, egy kis szerencsére is szüksége volt, hogy győzzön. Az osztrák Michael Hayböcköt 3, Prevcet 7,3 ponttal verte.

A második versenyen, Garmisch-Partenkirchenben Prevc és Freund helyet cserélt a dobogón, a szlovén már az első sorozat után vezetett, majd a másodikban még magabiztosabban a legmesszebbre repült, és ezzel közel húsz ponttal előzte meg Freundot. A harmadik állomáson, Innsbruckban megint Prevc uralta a mezőnyt, igaz, elrontott próbaugrása után aggódhatott, hogyan sikerül a versenye.

Bischofshofen előtt már szinte mindenki odaadta neki a győzelmet, az elmúlt tíz évben, aki az utolsó verseny előtt vezetett, az be is húzta az összetettet is. A szlovén ugrónak azonban eszébe sem jutott rámenni a biztonságra. Nem görcsölte el, az első sorozat végén egy szinte tökéletes ugrással az élre állt. A győzelemért Freunddal küzdött, aki a második körben elsőként jutott 140 méter fölé. Prevc újra bizonyította mennyire erős pszichésen is, mindenkit leugrott, 142,5 méterig repült. A négyállomásos versenyből hármat behúzott.

A peches, akinek mindig csak majdnem összejött

Prevc 2010 óta indul a világkupákban és a világversenyeken, mindig ott volt az esélyesek között, de sosem ért még a csúcsra. Sokszor egyszerűen csak peches volt, az olimpián és világbajnokságokon is csak ezüst- és bronzérmeket gyűjtött, ahogy a Négysáncversenyen is csak egy összetett harmadik hely volt a legjobb eredménye, míg tavaly az összetett világkupában második lett.

„Az elmúlt években Severin Freund mindig erősebb volt fejben, Prevc elizgulta a versenyeket, nem volt ennyire stabil. Idén abban javult sokat, hogy elviseli az esélyesség terhét. Igaz, most a német sajtó Freundra is rátette a nyomást” – mondta Kelemen Zoltán, korábbi síugró, az Eurosport szakkommentátorra.

Prevc nagyon jó technikájú ugró, azon kevés versenyző között van, aki olyan ugrást mutatott be, amelyre minden pontozóbíró a maximumot, húsz stíluspontot adott neki.
 

Sírepülésben is kiváló, tavaly ő volt az első ugró, aki áttörte a 250 méteres határt a vikersundi sáncon.

„A pontozók azt értékelik nála, hogy a nagyon hosszú ugrásai után is meg tudja csinálni a telemarkot (ez nagyjából azt jelenti, hogy támadóállásban áll a két lécén) a leérkezéskor. Emellett nagyon aktív is az ugrása, azt is nézik, mennyit dolgozik a levegőben, hogy a síléc fölött maradjon, extrapontokat ér a karmunkája” – mondta Kelemen.

A Négysáncverseny legendája, a mind négy állomást egyedüliként megnyerő Sven Hannawald is Prevc technikáját dicsérte, hogy még az ugrás végén is elég nagy a sebessége, de szerinte az új síruhaszabály is segíti a szlovént, aki jól ki tudja használni a repülésben a módosított dresszt.

Szlovénia belehúzott a síugrásba

Nemcsak Prevc, az egész szlovén síugrás jön fel, egyre több pénzt tesznek a sportágba, Planicán egy hatsáncos kombinátot építettek, ahol erős utánpótlás-nevelés folyik, a komplexummal a világbajnokság rendezését is megpályázzák.

Valamire nagyon rátaláltak, egyre inkább működik a rendszerük, és ami még érdekesebbé teszi, hogy nem osztrák, hanem saját edzőkkel készülnek.

Van miből meríteni, nem hagyományok nélküli a szlovén síugrás. 1996/97-ben például Primož Peterka nyerte a Négysánc összetettjét, és összesen 15 világkupán győzött karrierje során.

A szlovén csapat nagyon egységes, Prevcet két győzelme után vállon vitték társai. Az egyik, éppen öccse, Domen volt.

„Pluszmotivációt ad ez is Peter Prevcnek, negyven éve vagyok a síugrásban, de én még ilyet nem láttam, hogy két testvér egymás mellett álljon a dobogón” – mondta Kelemen. A fivérek az engelbergi világkupán mutatták be ezt a bravúrt, Peter nyert, a 16 éves Domen pedig a második lett.

A Prevc családban persze ezen talán meg sem lepődnek, a síugrásról szól az életük, Peter kilencéves kora óta van a sportágban, aztán két öccse csatlakozott hozzá. A nagyobbik, Cene sem akárki, csapatban junior világbajnok lett, majd 2013-ban két aranyat nyert a libereci Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Már egyik húga, a tízéves Nina is síugró, és valószínűleg a most hatéves Ema sem választhat másik sportágat.

Eredmények:

A bischofshofeni világkupa eredményei:
1. Peter Prevc (szlovén) 297,3 pont
2. Severin Freund (német) 290,5 pont
3. Michael Hayböck (osztrák) 282,6 pont

A Négysáncverseny összetettje:
1. Peter Prevc (szlovén) 1139,4pont
2. Severin Freund (német) 1112,9 pont
3. Michael Hayböck (osztrák) 1081,6 pont