Ágnes
-13 °C
0 °C

A peches, aki végre a halhatatlanságig ugrott

GettyImages-503004194
2016.01.07. 00:20

A szlovénoknak új szupersztárjuk van téli sportban. Az alpesi síben mindent megnyerő, de most éppen egyéves pihenőjét töltő Tina Maze mellett most már a Négysáncversenyt megnyerő síugróért, Peter Prevcért is megőrülhetnek.

A Négysáncverseny a síugrók Tour de France-a és Wimbledonja egyben, aki megnyeri halhatatlanná válik. A másfél hét alatt négy versenyen kell kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani az ugróknak, mert elég egyetlen rontott kísérlet, hogy valaki elszálljon az összetettben.

Az első sorozatok KO-szisztémája (párban, egymás ellen ugranak a versenyzők, a jobb megy tovább) nem ad esélyt a javításra. Sok versenyző az itt szerzett győzelmet többre tartja az olimpiai aranynál is.

Prevc a Négysáncversenyre esélyesként érkezett, az idei szezonban elég kiegyensúlyozottan ugrott, a megelőző hét világkupából hármat megnyert, vezeti az összetettet, és még háromszor állt a dobogón.

Peter Prevc névjegye

Született: 1992. szeptember 20., Kranj, Szlovénia
Legfontosabb eredményei: 12 világkupa-győzelem, 36 dobogó egyéniben, 8 csapatgyőzelem a világkupában (eddig 148 egyéni, és 28 csapat világkupán indult), sírepülésben kétszer lett a legjobb a világkupában. Az összetett világkupában második a legjobb helyezése.
olimpia: ezüstérem normálsáncon, bronzérem nagysáncon (Szocsi, 2014)
világbajnokságok:
ezüstérem: nagysánc (Val di Fiemme, 2013)
bronzérem: normálsánc (Val di Fiemme, 2013), nagysánc, csapatverseny (Oslo, 2011)

Túl nyugodtan azért nem készülhetett, mert a Négysánc már számtalanszor bizonyította, szinte névtelen versenyzők is a mennyekbe emelkedhetnek, és nagy favoritok is elbukhatnak.

Az első, oberstdorfi állomáson Severin Freund szerezte meg a győzelmet egy jól sikerült második ugrással. A német sáncon gyorsan változtak a szélviszonyok, maga Freund is elismerte, egy kis szerencsére is szüksége volt, hogy győzzön. Az osztrák Michael Hayböcköt 3, Prevcet 7,3 ponttal verte.

A második versenyen, Garmisch-Partenkirchenben Prevc és Freund helyet cserélt a dobogón, a szlovén már az első sorozat után vezetett, majd a másodikban még magabiztosabban a legmesszebbre repült, és ezzel közel húsz ponttal előzte meg Freundot. A harmadik állomáson, Innsbruckban megint Prevc uralta a mezőnyt, igaz, elrontott próbaugrása után aggódhatott, hogyan sikerül a versenye.

Bischofshofen előtt már szinte mindenki odaadta neki a győzelmet, az elmúlt tíz évben, aki az utolsó verseny előtt vezetett, az be is húzta az összetettet is. A szlovén ugrónak azonban eszébe sem jutott rámenni a biztonságra. Nem görcsölte el, az első sorozat végén egy szinte tökéletes ugrással az élre állt. A győzelemért Freunddal küzdött, aki a második körben elsőként jutott 140 méter fölé. Prevc újra bizonyította mennyire erős pszichésen is, mindenkit leugrott, 142,5 méterig repült. A négyállomásos versenyből hármat behúzott.

A peches, akinek mindig csak majdnem összejött

Prevc 2010 óta indul a világkupákban és a világversenyeken, mindig ott volt az esélyesek között, de sosem ért még a csúcsra. Sokszor egyszerűen csak peches volt, az olimpián és világbajnokságokon is csak ezüst- és bronzérmeket gyűjtött, ahogy a Négysáncversenyen is csak egy összetett harmadik hely volt a legjobb eredménye, míg tavaly az összetett világkupában második lett.

„Az elmúlt években Severin Freund mindig erősebb volt fejben, Prevc elizgulta a versenyeket, nem volt ennyire stabil. Idén abban javult sokat, hogy elviseli az esélyesség terhét. Igaz, most a német sajtó Freundra is rátette a nyomást” – mondta Kelemen Zoltán, korábbi síugró, az Eurosport szakkommentátorra.

Prevc nagyon jó technikájú ugró, azon kevés versenyző között van, aki olyan ugrást mutatott be, amelyre minden pontozóbíró a maximumot, húsz stíluspontot adott neki.
 

Sírepülésben is kiváló, tavaly ő volt az első ugró, aki áttörte a 250 méteres határt a vikersundi sáncon.

„A pontozók azt értékelik nála, hogy a nagyon hosszú ugrásai után is meg tudja csinálni a telemarkot (ez nagyjából azt jelenti, hogy támadóállásban áll a két lécén) a leérkezéskor. Emellett nagyon aktív is az ugrása, azt is nézik, mennyit dolgozik a levegőben, hogy a síléc fölött maradjon, extrapontokat ér a karmunkája” – mondta Kelemen.

A Négysáncverseny legendája, a mind négy állomást egyedüliként megnyerő Sven Hannawald is Prevc technikáját dicsérte, hogy még az ugrás végén is elég nagy a sebessége, de szerinte az új síruhaszabály is segíti a szlovént, aki jól ki tudja használni a repülésben a módosított dresszt.

Szlovénia belehúzott a síugrásba

Nemcsak Prevc, az egész szlovén síugrás jön fel, egyre több pénzt tesznek a sportágba, Planicán egy hatsáncos kombinátot építettek, ahol erős utánpótlás-nevelés folyik, a komplexummal a világbajnokság rendezését is megpályázzák.

Valamire nagyon rátaláltak, egyre inkább működik a rendszerük, és ami még érdekesebbé teszi, hogy nem osztrák, hanem saját edzőkkel készülnek.

Van miből meríteni, nem hagyományok nélküli a szlovén síugrás. 1996/97-ben például Primož Peterka nyerte a Négysánc összetettjét, és összesen 15 világkupán győzött karrierje során.

A szlovén csapat nagyon egységes, Prevcet két győzelme után vállon vitték társai. Az egyik, éppen öccse, Domen volt.

„Pluszmotivációt ad ez is Peter Prevcnek, negyven éve vagyok a síugrásban, de én még ilyet nem láttam, hogy két testvér egymás mellett álljon a dobogón” – mondta Kelemen. A fivérek az engelbergi világkupán mutatták be ezt a bravúrt, Peter nyert, a 16 éves Domen pedig a második lett.

A Prevc családban persze ezen talán meg sem lepődnek, a síugrásról szól az életük, Peter kilencéves kora óta van a sportágban, aztán két öccse csatlakozott hozzá. A nagyobbik, Cene sem akárki, csapatban junior világbajnok lett, majd 2013-ban két aranyat nyert a libereci Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Már egyik húga, a tízéves Nina is síugró, és valószínűleg a most hatéves Ema sem választhat másik sportágat.

Eredmények:

A bischofshofeni világkupa eredményei:
1. Peter Prevc (szlovén) 297,3 pont
2. Severin Freund (német) 290,5 pont
3. Michael Hayböck (osztrák) 282,6 pont

A Négysáncverseny összetettje:
1. Peter Prevc (szlovén) 1139,4pont
2. Severin Freund (német) 1112,9 pont
3. Michael Hayböck (osztrák) 1081,6 pont

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.