A millimétersprint áldozata lett az olimpiai bajnok

2016.01.07. 08:33

Az utolsó centiig kiélezett versenyt hozott a Tour de Ski ötödik szakasza, a férfiak 15 kilométeres klasszikus stílusú sífutásában Alekszej Poltoranyin és Dario Cologna hajrázott a győzelemért, végül célfotó, 18 ezredmásodperc döntött közöttük.

A verseny előző négy etapján Martin Johnsrud Sundby dominált, a norvég sífutó a második, 30 kilométeres klasszikus számban szerzett nagy előnyt, amit aztán még növelni is tudott. Verhetetlennek tűnt, de az ötödik szakaszon azonban krízisbe került.

Alig néhány kilométer után azonban visszaesett, leszakadt az élmezőnytől, végül közel egy percet kapott az elsőktől. Összetett első helyét azonban nem veszítette el, a hátralévő három szakaszon pedig be is biztosíthatja győzelmét, ha valóban csak egyszeri megingásról volt szó nála.

Sundby gyengeségét a második helyen álló Petter Northug is kihasználta, gyűjtött néhány bónuszmásodpercet a részhajrákban, és megpróbált a dobogóért is küzdeni. Ehhez nem volt elég erős, leszakadt a hajrában az ötfős élbolyról. 

Poltoranin wins 15km mass start [C] -

A győzelemért a klasszikus stílusú specialista, Poltoranyin és az mindkét stílusban nagy eredményekre képes olimpiai bajnok Cologna küzdött, előbbinek volt erőteljesebb a hajrája, bár a svájci centiről centire közeledett. Mindketten bedobták magukat a célba, csak a célfotóból derült ki, hogy Poltoranyin kötése előbb csúszott át a célvonalon. Szinte felfoghatatlanul kis különbséggel, 18 ezreddel győzött.