Miklós Edit a havat üldözi, minilesiklásban top 10-es lehet

2016.01.08. 19:09

Miklós Edit a szezonban már háromszor volt a legjobb harminc között a sívilágkupában, és ausztriai Zauchenseeben a legjobb tízbe akar kerülni.

A szokatlanul meleg időjárás miatt az alpesi sí versenynaptárát is hétről-hétre át kell írni, a jól bevált síterepeken is hóhiány van, így került az utolsó pillanatban Zauchenseebe is futam, amit eredetileg St. Antonban rendeztek volna.

Zauchenseeben sincs túl sok hó, ezért elég furcsa lesz a lesiklás lebonyolítása, két sprintfutamot rendeznek, amire 14 éve nem volt példa. Az első futam első harmincba kerülő versenyzői még egyszer csúsznak, és a két futam idejét összeadva alakul ki a végeredmény.

Miklós Edit a második edzésen a 11. legjobb időt érte el, úgy véli még ezen is javíthat. „Az első edzésen pár kanyarban voltak hibáim, és még a második edzés videóelemzése is hátravan. De általában mindig javulok, a versenyen hozom a legjobb időmet" – mondta altenmarkti szállásán.

„Sprintversenyen még sosem indultam, ezért nekem is nagyon érdekes lesz, nemcsak a nézőknek. Mire belejönnél, már vége is van. Mivel mindig harmadszorra szoktam legjobbat csúszni, reménykedem, hogy a negyedikben még tudok javulni."

A hóhiány az edzéseire is kihatott, ausztriai bázisát el kellett hagynia, hogy megfelelő körülmények között tudjon készülni. „Ausztriában már nem kaptunk helyet, ahol volt hó, oda inkább a turistákat engedték. Bár sokat kellett utazni, egyetlen edzésnap sem esett ki, Olaszországban tudtunk edzeni. Nehéz a helyzet, de szerencsére az ellenfeleimnek is utazniuk kell."

Miklós Edit a lesiklásban az első tízben szeretne végezni, a legutóbbi futamon kilencedik volt, erre is alapos, de az éremszerzést most nem tartja reálisnak. Szocsi után azt mondta, az olimpiai hetedik helye csak az első lépcső volt. Úgy érzi, azóta meglépte a következőket is, amiket eltervezett. Ezt bizonyítja a 2015-ben szerzett harmadik helye is a St. Moritz-i világkupán, amivel az Év sportolója választáson is a legjobb három közé került. Idei tervei között az szerepel, hogy a szakági világkupában a legjobb tizenöt közön végezzen.

„Egyszer idén is felállnék a pódiumra, de most már a második fokára."

Szocsi óta jóval profibbá vált a felkészülése és a körülményei, de még mindig tudna min javítani. „Kis finomításokkal még jobbá válhatok. Jó volna, még többet járni Amerikába, nyáron többet edzeni Chilében, de nagyon drága az utazás és az ottani pályabérlés is. Az is jól jönne, ha olykor volna velem orvos. Olyan gyors léceket sem kapok, mint Lindsey Vonn, de ha sokat és jól dolgozok velük, akkor jobb leszek."

Miklós Edit a versenyekre 20-25 pár léccel utazik, a vaxoláson már túl van, reggel pedig jöhet a szokásos rutinja. Egyetlen kabalája, a keresztfiától kapott sapkája, amit Szocsiban és St. Moritzban is viselt.

„A verseny előtt lejátszom fejben a futamot, de mindig gyorsabban, mint ahogy a valóságban megyek. Amikor a rajtban vagyok, végiggondolom, mit kell csináljak, hogy tartsam elől a kezemet, vagy nyomjam meg jobban külső lábamat. Mikor kirobbanok a rajtból, már mindig csak a következő kapura koncentrálok, sosem a pálya egészére."

Szombaton 9:30-kor és 11:30-kor kezdődnek a lesikló futamok.