Gyarmati Panka megszerezte Magyarország történetének első havas világkupáját

2016.01.22. 08:33 Módosítva: 2016.01.22. 08:49

Nem hiszem el, hogy megnyertem Mammoth-ban az első világkupámat

– írta a Facebookra Gyarmati Panka, aki a hódeszkában slopestyle-ban nyert.

Ilyen még sosem történt magyar sportolóval. A Magyar Snowboard Szövetség közleményében azt írta, hogy az egri snowboardos Magyarország első győzelmét szerezte havas sportágban. 

Mi az a slopestyle?

A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. Igazán találó magyar elnevezése nincs. 2014 óta olimpiai sportág.

„Két gyötrelmes év után annyira jó érzés, hogy újra felálltam, és erősebben tértem vissza, mint valaha” – írta Gyarmati Panka. 

Megköszönte a magyar szurkolóknak és családjának a támogatást, azt, hogy Magyarország először nyert kupát havas sportokban.

„Panka 16 órás autóút után hétfőn érkezett a kaliforniai Mammoth Mountainra – írja a szövetség. – A keddi edzés után szerdán eredetileg a selejtezőket rendezték volna, de a szervezők rossz időjárástól tartva (160 km/h-s szélre számítanak) szombatról előrehozták a slopestyle döntőket is, és a női mezőny számára selejtezőt sem rendeztek, az első csúszás rögtön élesben ment.”

„Gyarmati Panka másodikként csúszott, és már az első körben beadott egy olyan menetet, amit a bírák 82,75 pontra értékeltek a lehetséges 100-ból. (...) Bár sok erős ellenfél volt a mezőnyben, ilyen magas pontszámmal nem ritkán dobogón lehet végezni. Pankát végül sem az első, sem a második sorozatban nem tudták felülmúlni.”

Gyarmati Panka 2011-ben junior világbajnok volt, eddigi legjobb felnőtt eredménye két negyedik hely volt világkupaversenyen.