Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Nem a kutya ette meg a telet, de a síelők szívnak

GettyImages-72976577
2016.01.26. 00:00
  • A téli sportok szezonkezdete óta hóhiány van egész Európában – még ha most néhány napig valóban téli is volt az idő –, egymás után maradnak el a síversenyek (sífutás, alpesi sí, biatlon stb.)
  • A globális felmelegedés miatt állandósulhat ez a trend.
  • Ha nincs verseny és hozzávaló sztár, szponzor sincs.
  • Ha nincs verseny, néző sincs, ez a turizmusnak is betesz.
  • Ha egy sportág nincs elég erősen jelen a médiában, el is sorvadhat.
  • A műhó csak ideig-óráig megoldás, mert a melegben az is elolvad.

A téli sportágak legtöbbjéhez hó kell, de abból most egész Európában hiány van, bombabiztosnak hitt síterepek feketéllenek, mert enyhe a tél. Egymás után maradnak el a sí- és biatlonversenyek, vagy kerülnek át utolsó pillanatban világkupák más helyszínre. 

A felmelegedés nehéz helyzetbe hozza a sportolókat és versenyszervezőket, de egy komplett iparágat is tönkrevághat.

A havas sportok szezonja novemberben indul és március közepéig tart, ebben az öt hónapban az északi félteke bevált síterepein egymást követik a versenyek a különböző síszakágban és a biatlonban.

Már ha nincs probléma, idén azonban felborult a bejáratott rendszer.

Az alpesi síszezon baljóslatúan kezdődött. Hóhiány miatt törölni kellett a finnországi, a sarkkör közelében fekvő Levibe kiírt szlalomfutamokat. Finnországban nagyon meleg volt az ősz, nemhogy nem volt elég hó, de még annyira hideg sem, hogy elég műhavat állítsanak elő a szervezők.

Alpesi síben a december rendben lement, de aztán egymás után törölték a versenyeket. Zágráb január elején két szlalom-vk helyszíne lett volna, de hóhiány miatt Santa Caterinába vitték a futamokat. Az ausztriai St. Antonnak is le kellett mondania két versenyről – habár igazán sok hó ott sem volt, Zauchensee lett a beugró.

Síugrásban a kuusamói versenyeket kellett törölni, az erős szél mellett az is gondot okozott, hogy az egyik nap a sáncon folyamatosan olvadt hó, nem volt biztonságos a nyom, amelyben csúszniuk kellett volna a versenyzőknek.

Biatlonban idén egy jól bevált helyszín, Oberhof maradt világkupa nélkül. A tervezett versenyek előtt két héttel havas domboldalak helyett még zöldellő réteket lehetett látni, kézenfekvő volt, hogy le kell mondani.

A következő évre már most igyekeznek felkészülni, arra jutottak, hogy több mint tízezer köbméter műhavat kell készíteniük és eltárolniuk. Amennyi abból marad egy meleg év alatt, még elég lehet a sípályára.

Sífutásban nem kellett versenyt átmozgatni, de optimális viszonyokról ott sem beszélhetünk. A Tour de Ski obertsdorfi állomásán síatlon helyett csak klasszikus stílusú versenyt tudtak rendezni, mert a korábbról betárazott hó is elolvadt. Ami maradt, abból csak rövid és keskeny pályát tudtak építeni, emiatt is történt néhány bukás és alakult ki veszélyes helyzet.

Hátat fordítanak a síelésnek

Ezeket a kellemetlenségeket a sorozatokban induló sportolók szenvedik meg leginkább, de a probléma jóval nagyobb kört érint.  A hóhiány nem új dolog, a globális felmelegedés miatt évek óta ez a trend. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) elnöke, Gian Franco Kasper is aggódik emiatt, de szerinte nem a versenysportot kell félteni, hanem a hátországát.

Még az olyan országokban is, mint Svájc vagy Ausztria, egyre kevesebb gyerek síel.

Nagyon fontos, hogy visszahozzuk ezeket a gyerekeket a hóra. Nem a versenyszerű síelésről beszélek, a sikerünket a turista síelők számából mérhetjük le. A hó miatt volt néhány rossz évünk, a gyerekek nem tudtak edzeni, így másik sport után néztek. Ezt a generációt elvesztettük" – mondta tavaly az elnök.

A Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke, Kaszó Klára elmondta, hogy a hóhiány miatt visszalépők helyére általában mindig van önként jelentkező a világkupákban, alacsonyabb szintű versenyek azonban elmaradhatnak a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.

A versenyszervezők több millió svájci frankos kárenyhítési biztosítást kötnek előre , de a pénzük egy részét, például a tévés jogdíjakat akkor is elbukják.

Üresek a hütték és a szobák

A sportágak mellett a rájuk épülő turizmus is összeomolhat. A hóhiány miatt a pénz is elolvadhat, ha nem válnak tervezhetővé a versenyek, a szponzorok sem a síversenyekre fognak kampányokat tervezni, így elsorvadhat a világkupa-sorozat.

Egy-egy sí- vagy biatlonversenyre több tízezren is kilátogatnak, a nézők rengeteg bevételt jelentenek a turizmusban is. Oberhofban még nem készítettek pontos számításokat, mekkora veszteséget jelentett a biatlon-vk törlése, de becslések szerint a szállásadók kapacitásuknak csak 70 százalékát használták ki, pedig mindig telt ház szokott lenni a versenyek három-négy napján.

A tavalyi Beaver Creek-i alpesisí-világbajnokság után is készültek pénzügyi kimutatások, a verseny két hete 130 millió dollárral dobta meg csak a helyi gazdaságot.

Innentől kezdve már érthető, hogy miért ragaszkodnak a települések a saját versenyeikhez. A felmelegedés ellen lehet küzdeni egy darabig. A havat lehet műhóval pótolni, de utóbbi előállítása rengeteg pénzbe és energiába kerül, ahogy egyre melegebb lesz, ennek a költségei is növekednek, és egy idő után már nem éri meg.

Mitől mű a műhó?

A műhavat gyártani nem egy bonyolult mutatvány, nagyon egyszerűen úgy írható le, hogy nagynyomású levegővel szétporlasztják a vizet. A vízcseppeket pedig a hirtelen kitáguló nagynyomású levegő megfagyasztja. Ezek a jégkristályok további vizet tudnak felvenni, így válnak hószerűvé. Egyéb, bonyolultabb trükkökről itt olvashat.

A Német Síszövetség csak Oberhofban egymillió eurót költ az új, műhavat készítő gépére. Az árát biztosan nem egy év alatt fogja visszahozni.

Az Egyesült Államokban már kutatásokat is végeztek, mire számíthatnak a síterepek hosszabb távon: egy előrejelzés szerint 15 év alatt 12 millióval, 57 millióról 45 millióra csökkenhet a hobbisíelők száma. Erre Európában is megvan a veszély, ha a hóhatár magasabbra kerül, sok sípályát bezárhatnak. Megnőnek az utazási távolságok és költségek, egyre kevesebb család kelhet útra, de még mindig annyian, hogy a szintén kevesebb lehetőséggel bíró versenyzőket kiszorítsák.

Idén az alpesi versenyzők, így Miklós Edit is küzdött ilyen problémával.

A síversenyeknek még van hová menekülniük, sok versenyző amúgy is Dél-Amerika vagy Új-Zéland magaslatain kezdi meg a felkészülést, de igazán nagy piaca ott még nincs a sportágnak, és az infrastruktúrája sem annyira kiépített. Hosszú időbe telne felépíteni a piacot. Kaszó elmondta, hogy a FIS is készít környezeti tanulmányokat, de egyelőre a helyszínekben nem lesz nagy változás.

Azon sem lepődhetnénk meg nagyon, ha az Öböl-államokban hódítanának teret a síversenyek, hiába van meleg, Dubajban például nem elképzelhetetlen egy beltéri szlalom.

Legrosszabb esetben a sí nyári sportág lesz,

ez az ötlet sem elvetendő, a síugrásnak már van jól bejáratott hó nélküli változata, de azért meg nem lehet annyira lelkesedni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.