Száztízezren őrültek meg az új síugrókirályért

2016.03.20. 21:40

Mozgalmasan zárult az idei síugró világkupa szezon a szlovéniai Planicán. Mind a versenyzők, mind a helyszínre kilátogató szurkolók egy fergeteges hangulatú versenyhétvégének lehettek részesei. A szlovénok taroltak, a helyiek megőrültek a rekordot elérő Peter Prevcért.

Bár Prevc, aki a Négysáncversenyt is behúzta, már február végén bebiztosította világkupa elsőségét, az elmúlt négy nap alatt mégis több mint 110 ezer néző buzdította a nemzeti hőst Planicán. A Prevc-mánia nemcsak a Letalnica környékét, hanem az egész országot is hatalmába kerítette. A világkupagyőztes plakátok ezreiről mosolyog vissza ránk.

1893
Fotó: Fotó:Varga Nikolett

A közönség hihetetlen orgánummal szurkolt mindenkinek, még a hideg reggeli órákban is. A kis háromfős magyar küldöttségünk szinte elveszett a szlovén zászlóerdőben. A versenyek hangulatát a dallamos szlovén nóták is tovább fokozták, melyeket mindenki jókedvűen dúdolgatott.

A rengeteg látogató miatt hatalmas volt a forgalom. A Planica és a hozzá legközelebb eső nagyobb település, Kranjska Gora közötti 15 perces utat olykor másfél óra alatt tették meg a zsúfolásig telt buszok. De mindenkit kárpótoltak a gyönyörű repülések, a szikrázó napsütés, a havas táj és az autogramokat osztogató versenyzők, akik közül sokan addig maradtak a rajongók gyűrűjében, amíg mindenki el nem készíthette velük a várva várt fotót.

A szurkolók legnagyobb kedvence - a szlovén versenyzők mellett - , vitathatatlanul Kaszai Noriaki volt, aki csütörtökön teljesítette 500. világkupa versenyét. A japán, Kamikazénak is becézett ugrót nagy szeretettel és hangzavarral fogadta a közönség, akik a csütörtöki versenyen közös telemarkkal is tisztelegtek a legenda előtt. A hatalmas népszerűségnek örvendő 43 éves versenyző a maga vicces módján pacsizott és pózolt az őt lépten-nyomon megállító rajongókkal.

Kaszai Noriaki
Kaszai Noriaki
Fotó: Varga Nikolett

Az egyéni versenyek dobogóját a Prevc, Kranjec, Forfang trió sajátította ki. Míg Kranjec egy, addig Prevc két győzelmet söpört be a hétvégén. A 23 éves szlovén a vasárnapi szezonzáró versenyen 15. győzelmét aratta, ezzel kettővel megdöntötte Gregor Schlierenzauer 2008/09-es szezonban felállított rekordját.

Bár a dobogó legfelső fokát úgy tűnt minden nap a szlovének fogják uralni, a szombati csapatversenyen a norvég csapat fölényes győzelmet aratott megelőzve a szlovéneket és az osztrákokat.

Mint minden évben, idén is Planicán adták át az összetett világkupa-győzelemért járó kristálygömböket. Ebben az évben azonban a női dobogósokat is itt díjazták. Míg a férfiaknál mind a síugró-, mind a sírepülő-vk győztese Peter Prevc addig a nőknél Takanasi Szara dominált a szezonban. Bár a hétvége főként a házigazdákról szólt, éves teljesítményükkel a norvégok győztek a nemzetek kupájában.

A cikk szerzői: Hodgyai Réka, Varga Nikolett és Hegyi Fanni