Rókákból nyulak lettek, máris félik a magyar gyorskorcsolyázókat

000 DV1434191
2016.03.21. 18:02
Liu Shaolin hitt abban, hogy Szöulban bajnok lesz, a közönség is odáig volt érte. Testvére jelenléte megnyugtatta a világbajnoki döntőben. Egymást segítik. Az évről-évről előrelépő magyar rövidpályás gyorskorcsolyában benne volt, hogy világbajnokot ad, ezután már az olimpiai érem a cél.

A szöuli rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon sporttörténelmi győzelmet szerzett Liu Shaolin Sándor 500 méteren, majd ő lett az első magyar short trackes is, aki összetettben világbajnoki érmet nyert, egy bronzot. Öccse, Liu Shaoang azonban előbb állhatott dobogóra, mint ő, 1500 méteren második helyet szerzett, ötszázon pedig harmadik helyen futott be.

 

„Már a verseny előtt bajnokként ébredtem, igaz ezt már többször éreztem, nagyon jó erőben voltam, de most be is jött. Odamentem az edzőmhöz, megkérdeztem tőle, tudod, hogy érzi magát egy bajnok. Hát úgy, ahogy most én. Az először rendezett 1500-as döntő kicsit elbizonytalanított ebben az érzésben, de 500-on már minden passzolt” – mondta Liu Shaolin Sándor, akivel Budapesten beszélgettünk a sportállamtitkárságon a tiszteletükre adott fogadás után.

Liu Shaolin Sándor

Született: Budapest, 1995. november 20. Nevének magyarázata, hogy kínai apukától és magyar édesanyától született.
Klubja: MTK
Legfontosabb eredményei:
junior világbajnok: Erzurum, 2014 - 500 méter
négyszeres Európa-bajnoki ezüstérmes: Szocsi, 2016 - 1000 m, 1500 m, váltó, Dordrecht, 2015 - váltó
világbajnok: Szöul, 2016 - 500 m
világbajnoki-2.: Moszkva, 2015 - 500 méter, váltó
világbajnoki-3.: Szöul, 2016 - összetett

A döntőben nem is egyedül futott, ott volt vele az öccse, a 18 éves Liu Shaoang is, aki végül a harmadik helyet szerezte meg. Segítik egymást, ahol csak tudják, ez még akkor is úgy van, ha néha kicsit oda is szúrnak a másiknak.

Hatalmas nagy szerencse, hogy az öcsém ott volt mögöttem, megnyugtatott.

–  Az én rajtom jobb, akár elé is kerülhettem volna, de megbeszéltük, nem fogom bántani.

– Több testvérpár is van a mezőnyben, de az különbség, hogy mi törődünk is egymással a pályán.

–  Ami azt jelenti, hogy én segítek neked.

–  Ezerötszázon éreztem, hogy nem megy olyan jól, ezért fogtam a pályát, védtem az öcsémet.

–  Visszanézve ez nem annyira látszott.

–  Jó, lehet, de belül akkor is ezt gondoltam, hogy ezt csinálom.

Minden tudást összegyúrnak

A két testvér lassan tíz éve együtt csinál mindent. Azt mondják, viszonyuk leginkább egy párkapcsolathoz hasonlít, de az egész válogatott, olyan, mint egy család. A versenyeken és edzéseken kívül is összejárnak a tagok, a sikerekben a technikustól, az edzőkön át a gyúróig mindenkinek része van.

Liu Shaoang

Született: Budapest, 1998. március 13.
Klubja: MTK
junior világbajnoki 2.: Erzurum, 2014 - váltó, Szófia, 2016 - 500 méter
Európa-bajnoki 2.: Dordrecht, 2015 - váltó, Szocsi, 2016 - váltó
világbajnoki 2.: Moszkva, 2015 - váltó, Szöul, 2016 - 1500 m
világbajnoki 3.: Szöul, 2016 - 1500 m
Ifjúsági olimpiai 3.: Lillehammer, 2016 - 1000 m

A válogatott sokféle tudást ötvöz, kínai edzője van, amivel az ázsiai iskola technikai tudását szerezték meg a tagok, de a magyar, elsősorban az állóképesség fejlesztésén alapuló módszereket is használják, és még az észak-amerikai edzéselméletből is merítenek. Liu Shaolin a folytonos megújulás filozófiáját vallja, mindig lát fejlődési lehetőséget.

A tudás olyan, mint a tenger, ahogy a tenger minden cseppjét sem tudod összegyűjteni, úgy nem is vagy képes mindent megtanulni.

„Az 1990-es évek közepén-végén a nulláról indultunk, minden egyes stációt végigjártunk, ritkán lehet két lépcsőfokot egyszerre átlépni, nekünk volt junior világbajnokunk, az Európai Ifjúsági Olimpián érmesünk, 2009-ben Európa-bajnoki érmet szereztünk, és 26 év után, 2006-ban a sportág szerzett olimpiai pontokat egy negyedik és ötödik hellyel. Reménykedtünk most is a jó szereplésben, de látnokok nem vagyunk. A siker pedig annál nagyobb, minél váratlanabb” – rajzolta fel röviden a hazai short track pályaívét Darázs István csapatvezető.

Rókákból nyulak lettünk

A világbajnoki érmek benne voltak is a válogatottban. A világkupákon rendre érmet szereznek, tavaly Knoch Viktor egyéniben is nyert futamot, és a férfi váltó is volt már győztes. A magyarok egyre közelebb kerültek a világ legjobbjaihoz, kanadaiakhoz, britekhez, kínaiakhoz és koreaiakhoz, és már ők is a szűk elitbe tartoznak.

„Lehetetlen rangsorolni magunkat, váltóban a szezonban a hat világkupa döntő egyike sem alakult ugyanúgy, az igaz, hogy a top hatban azért rendszerint ott vagyunk, de ki tudja, lehet, hogy csak szerencse volt az is, hogy világbajnok lettem” – mondta Liu Shaolin Sándor.

„Azért az eredményességünk miatt megváltozott a helyzetünk, eddig rókák voltunk, akik kihasználták az élen haladók hibáit. Most már mi is tudunk az elején menni. Rókákból nyulakká lettünk, akiket üldöznek. Ezt a helyzetet kell még megtanulnunk kezelni” – mondta Darázs István.

Azt a Liu testvérek is elmondták, hogy a magyar váltótól egyre többször tartanak, a sorsolásokon már nem legyintenek rájuk, hogy jó, a magyarokat ki is pipálhatjuk. Több csapat taktikáján már látszik, hogy már csak a második helyért mennek, beállnak a magyarok mögé.

A bíróknál is megnőtt a tekintélyük, már nem zárnak ki olyan könnyen magyarokat véleményes helyzetekben. „Minél többször mosolyogsz a bírókra annál jobb fejek” – magyarázta Liu Shaolin, de azért az eredményeiknek is köszönhetik, hogy jobban kezelik őket.

Darázs István szerint a magyar versenyzők amúgy is a mezőny legtisztábban korcsolyázó tagjai között vannak. „Beleférnek kisebb trükkök, de nem szükségesek, ritkán is látni magyaroktól ilyet.”

A szemöldöksimogatás megőrjíti a közönséget

Liu Shaolin a vb-n amúgy is kisebb szenzációt jelentett, a kínaiak és a koreaiak is neki kezdtek szurkolni.

„Az Eb-n kezdődött minden. Kitaláltam, hogy a beszólításnál csinálok egy kisebb show-t. Ez volt a szemöldöksimogatás. Az oroszoknak megtetszett. Aztán Koreában is folytattam, amikor először csináltam, óóó-zni kezdett vagy ötezer ember a jégpályán. Később kínai tévések mondták, hogy egy csomó kínai is odavolt értem.”

A világbajnok azt reméli, hogy a sikere miatt itthon is elkezdik majd nyaggatni a gyerekek a szüleiket, hogy vigyék le őket a jégpályára, mert olyanok akarnak lenni ő vagy Liu Shaoang.

„Egy dologban kétségkívül a világ elején vagyunk, nagyon hatékony a kiválasztásunk. Kicsi a létszám, jó alapanyagból is dolgozunk, a szakmai csapat is kiváló, a feltételek is javulnak, de akkor is különleges, hogy 2005 óta nagyszerű eredményeket szállítunk” – mondta Darázs.

Még egy lépést meg kell tenniük a magyar short trackeseknek, olimpia érmest még nem adott a sportág, de az eredményeket nézve, erre minden esélyük megvan a 2018-as pjongcsangi olimpián.