Elképesztő magyar rajt a short track világkupán

2016.11.07. 08:39

A vasárnapi hatból öt döntőben volt magyar résztvevő, akik négy érmet, közte két aranyat nyertek a rövidpályás gyorskorcsolyázók calgaryi világkupáján. Négyszer országos csúcsot is javítottak.

Az új idény első magyar győzelmét Liu Shaolin Sándor szerezte, aki az 500 méteres táv világbajnoki címvédőjéhez méltóan versenyzett. A pénteki előfutam után vasárnap a negyed- és az elődöntőt, valamint a döntőt is magabiztosan nyerte meg. Utóbbi kettőben országos csúcsot is döntött: a legjobb nyolc között elért 40.500 másodperces idejével 23 ezredet faragott idén februárban felállított rekordján, majd a döntőben rajt-cél győzelmet aratva ezt javította 40.342 másodpercre, írja az MTI.

K  AP20161107001

Liu Shaolin aztán öccsével, Liu Shaoanggal, Burján Csabával és Knoch Viktorral kiegészülve váltóban is nyert a hollandokat, a dél-koreaiakat és a kanadaiakat megelőzve. Az először fordult elő, hogy a férfi és a női magyar váltó ugyanazon a világkupán döntős, sőt érmet is szerez. A szombati elődöntőben országos csúcsot elért Bácskai Sára Luca, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra váltó harmadik lett a világcsúccsal első dél-koreaiak, illetve a hollandok mögött.

A negyedik érmet 1000 méteren Liu Shaoang szerezte, aki 1:23.600 perces országos csúccsal lett harmadik, ezzel pályafutása első egyéni vk-érmét nyerte. A régi rekordot bátyja tartotta 2014 decembere óta 1:23.788 perccel.

Jászapáti Petra az 500 méteres távon utolsó lett a négyes döntőbe, ugyanakkor a negyeddöntőben elért 42.895 másodperces idejével több mint fél másodpercet javított a pénteki előfutamban elért országos csúcsán.

A 11 fős magyar csapat négy éremmel, közte két arannyal, valamint hét országos csúcsjavítással zárta calgaryi vk-hétvégét. Jövő héten péntektől vasárnapig Salt Lake Cityben versenyeznek.