Kapjanak a szívükhöz az osztrákok, ha Miklós Edit a startban van

2016.12.06. 13:38

Miklós Edit sosem rajtolt még ilyen jól az alpesisí-világkupában, mint a hétvégén. Lake Louise-ben lesiklásban egy tizedik és egy harmadik helyet szerzett, míg szuperóriás-műlesiklásban a tizenharmadik lett Kanadában. A magyar síző nem tartja elérhetetlennek a szakági világkupában a kristálygömböt, tehát a szezon végi első helyet. Erről is beszélt a Budapestre hazatérve a Magyar Sí Szövetség sajtótájékoztatóján.

Miklós Edit egy hétvége alatt már feleannyi világkupapontot gyűjtött, mint tavaly a teljes szezonban. Neki köszönhetően Magyarország most a 14. helyen áll az országok közötti világranglistán. Kezd egy kicsit felborulni a korábban megszokott rend, a hagyományosan erős sínemzetek mellett egyre többször hoznak el dobogót kis országok képviselői is. A hazai szövetség elnöke, Kálomista Gábor szerint a világszövetségben erős nagyok ezért is próbálják ellehetetleníteni a kicsiket, kevesebbet fizető támogatási rendszert vezettek be.

Lake Louise-ban ez persze nem számított, a második lesiklófutamon Miklós Edit például a mezőny mind a tíz osztrákját megverte, az első futamon is csak egy került elé. „Ott tartunk, hogy a szívéhez kap az osztrák, az olasz vagy a német edző, ha Miklós Edit a startban van" – mondta Kálomista.

000 IO39A

Miklós Edit is érzi, hogy egyre inkább félnek tőle, igaz, hogy általában az év első versenyén gyengébben teljesít, de most mégis nagyon erősen kezdett. Ezt is várta. „Az edzőm, Stefan Albplanalp mindig azt mondja: »A siker megtervezhető.« Mi most ezt csináltuk. Az edzéseken napról napra kevesebb lett a hátrányom. A versenyen pedig biztonságos, de agresszív menetet csúsztam. Ezt építettük fel a nyáron."

A tizedik hellyel is elégedettek voltak a csapatában, de érezték, hogy van még a sízőben. A második futamra össze is áll minden, meglett a dobogó. Aztán a szuper-G-ben a 13. hely. „Ott már nem volt mit vesztenem, szabad szívvel síztem lefelé, élveztem a menetet.”

Szakmailag ez a 13. hely óriási előrelépés Miklósnak, a korábbi legjobb szuper-G-helyezésén 11-et javított az idén több technikai edzést beiktató síző. A lesiklás tizedik helyénél többre is értékeli most ezt. Ezzel az eredménnyel még inkább előrejuthat, mert a következő világkupán kedvezőbb lesz a sorsolás, nem az utolsók között, lesíelt pályán indul, mint legutóbb.

000 IQ4TK

Némileg meglepetésre Lake Louise-ban mindkét lesiklást Ilka Stuhec nyerte, Miklós szerint a szlovénnek, ahogy neki is, rengeteg szerencséje volt. A szakági világkupában azonban vele is számolni kell. A magyar síző szerint a végén ő is nyerhet, „hosszú még a szezon, de ugyanilyen hozzáállással sikerülhet is." Az egyelőre sérült Lindsey Vonn távollétével sokkal érdekesebb lehet a szezon, nyíltabbak lehetnek a versenyek.

A magyar síelő a szezon előtt azt mondta, hogy a vb-n is éremért megy, idén minden eddiginél profibb körülmények között készülhet, érzi is a nyomást, de nem feltétlenül a saját jövője érdekli. „Azt szeretném, hogy ne csak én fejlődjek, hanem az utánpótlás is. Legyen meg az ő hátterük is. Tudom, hogy a bűvös számok – utalt világkupa-helyezéseire – segíthetnek, hogy ne csak rólam szóljon, hanem az ifjúságiakról is. Remélem, lesz olyan, aki túl tudja majd szárnyalni az eredményeimet."

Az olimpiai hetedik síző persze nemcsak azt várja, hogy miatt figyeljenek fel a magyar sísportra és támogassák azt, hanem tervei szerint majd egy általa létrehozott alapítvány is segíti majd a fiatal tehetségeket.