Miklós Editnek elszakadt a térdszalagja, vége a szezonjának

2017.01.15. 15:36 Módosítva: 2017.01.15. 17:07

Miklós Edit nagyot bukott a zauchensee-i sívilágkupa edzésén. Mindkét térde megsérült, a jobb súlyosabban. Vége a szezonjának, a februári világbajnokságon sem indulhat.

A magyar sízőnek a pálya felső szakaszán csúsztak szét a lábai, majd fején átfordulva bukott, a tehetetlen sodródás közben a léce az egyik kapuba is beleakadt. A nagy erejű becsapódás miatt légzési nehézségekkel is küzdött. A nagy fájdalmakat elszenvedő versenyzőt mentőhelikopterrel vitték a közeli kórházba.

Az orvosok MRI-vel mindkét térdét megvizsgálták, az jobb lábában térdszalagja elszakadt, de porcleválást is diagnosztizáltak nála. Miklós Editet egy innsbrucki kórházba szállították tovább helikopterrel, ott fogja megoperálni egy térdspecialista, dr. Schenk. Azután derül ki, hogy milyen hosszú lesz a rehabilitációja, de a szezonban már nem versenyzik. 

„Edit edzője, Stefan Abplanalp azt mondta, jó, hogy Edit fizikuma ilyen jó, más lányok elájultak volna a bukásban. A szerencse a szerencsétlenségben, hogy januárban történt ez a baleset. Bizakodó vagyok, hogy megerősödve fogja kezdeni Edit a következő szezont" – mondta Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke.

Abplanalp edző szerint jó pozícióban érkezett Miklós Edit az egyenesbe, ahol bukott. A bal léce kicsit messzebb ment tőle, és az éle megakadt a hóban. Az edző úgy véli, ha meredekebb szakaszon bukott volna, akkor a becsapódás kisebb erejű.

Miklós Edit korábban is szenvedett komolyabb sérülést, 2010-ben a vancouveri olimpián bukott, meghúzódott a térdszalagja, akkor három hónapot hagyott ki. A 2006-os torinói olimpia előtt a lábát törte.