Egy ismeretlen síelő Lindsey Vonn elől is ellopta a show-t

2017.01.15. 14:40 Módosítva: 2017.01.16. 07:30

Lindsey Vonn-nak nem sikerült a csúcsra visszatérnie a zauchensee-i világkupán, de nem ez volt az igazi meglepetés. Egy eddig nem igazán jegyzett, magas rajtszámmal induló síelő megverte az összes favoritot lesiklásban. Az osztrák Christine Scheyer Lara Gutot, Ilka Stuhecet is verte.

A világkupafutam többszöri halasztása, és a magyar szempontból is tragikus edzés után végül vasárnap 12:15-kor startolt el. A menők többsége a hagyományoknak megfelelően alacsony rajtszámot választott, és korán lecsúszott a nem tökéletes állapotban lévő pályán.

Arra lehetett számítani, hogy az eddig háromból három lesiklást nyerő szlovén Ilka Stuhec jót fog menni. Az ötös rajtszámmal az élre is állt. A hetedikként induló Lindsey Vonn hosszú sérülés után először versenyzett, mindig győzni akar, de erre nem sok esélye volt, majdnem egy másodperccel lassabb volt Stuhecnél. Ezzel a második helyen állt, de esélye sem volt megtartani. A végén csak tizedik lett.

A svájci Lara Gut nagyon jó menetet csinált, az alsó szakaszt síelte meg jól, az utolsó időmérőpontnál egyetlen századdal volt gyorsabb Stuhecnél, ezt minimálisan növelni tudta, három századdal állt az élre.

Gut is régen nyert már lesiklást, de a liechtensteini Tina Weirather eddigi egyetlen győzelme óta majdnem két év telt el. Most 17-es rajtszámmal az élre tudott állni, szinte ugyanúgy ment mint Gut, a három időmérőpontnál csak századok voltak közöttük, de Weirather még jobban síelt a pálya alján, 16 század előnyt hozott össze.

Mögötte már alig indult olyan versenyző, akivel komolyan számolni kellett. Viktoria Rebensburg ugyan századra ugyanannyit mint az első szakaszon, mint ő, de az német aztán bukott, nem tudta befejezni a pályát.

2017-01-15T130708Z 1346547299 LR1ED1F10FKN2 RTRMADP 3 ALPINE-SKI

A hazaiak ekkor már lemondhattak arról, hogy ünnepeljenek, de a 23-as rajtszámmal induló Christine Scheyer kisebb fajta csodát tett, ilyen későn indulva nem szoktak nyerni, igaz ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a később indulóknak javultak a körülmények. A pálya tetején épített fel 30 századnyi előnyt, majd alul is mindenkinél gyorsabb volt a szinte ismeretlen osztrák.

A 22 éves versenyző 2014-ben vett részt először világkupafutamon, de azt be sem fejezte. Nem alakult túl szerencsésen a karrierje, két térdszalagszakadás után állt fel. Egyre jobb eredményeket ért el lesiklásban a mostani szezonban, de kilencediknél előrébb még nem végzett.

Az amerikai Jaquilene Wiles sem állt még soha korábban dobogón, de most ő is rácáfolt arra, hogy nagy eredményt csak alacsony rajtszámmal lehet elérni. Egyetlen századdal legyőzte Lara Gutot, aki a negyedik helyre csúszott vissza.