199,98 km-ig vezetett, de az utolsó 20 méteren elesett

2017.02.03. 09:47

Elma de Vriesnek már csak húsz métere volt ahhoz, hogy megnyerje a 200 kilométeres gyorskorcsolyaversenyt, de győzelme szertefoszlott, mikor megakadt a korcsolyája a megtört jégen. Egy pillanatig még úgy tűnt, hogy bukása után a hasassal is nyerő lehet.

A hollandok nagyon szeretik a keményebb teleket, mert olyankor kellően vastagra hízik a jég a tavakon és csatornákon, hogy maratoni gyorskorcsolyaversenyeket rendezzenek. A legklasszikusabb a tizenegy települést összekötő Elfstedentocht, de azt egyre kevesebbszer tudják megtartani. Hasonlóan nagy presztízse van viszont a Weissensee-nek is, amit alternatív Elfstedentochtnak is neveznek.

A versenyt most szerdán tartották, a nőknél drámai lett a végkifejlet. A mezőnyből négyen maradtak a végére, a céltól kétszáz méterre Elma de Vries nyitotta meg a hajrát, a többiek fáradtabbak voltak nála, nem tudtak elmenni vele. De Vries biztos győztesnek tűnt, amikor elesett egy kisebb gödörben. Még hason csúszva is egy darabig elöl volt, de aztán könnyedén lekorcsolyázták, csak negyedik lett.

Érthetően ki volt akadva a korábban olimpián és világbajnokságon is szereplő De Vries, mert a táv nagy részén, állítása szerint 176 kilométeren keresztül egyedül vezette a többieket, szélárnyékot és energiaspórolást biztosítva nekik. A holland lapoknak arról is panaszkodott, hogy a bukása miatt, és nem a győzelme miatt lett híres.