Liu Shaolin Sándor egy buta hiba miatti kizárás után nyert a pesti világkupán

2017.09.30. 15:21

A rövidpályás gyorskorcsolya budapesti olimpiai kvalifikációs világkupa-állomásán két magyar is ott volt a férfi 1500 méteres döntőben, de végül egyikük sem tudott érmet szerezni, hiába szerepeltek jól  az elődöntőben.  Liu Shaolin Sándort egy buta hiba miatt kizárták 1500-on, de 500-on már nagyon magabiztosan nyerte a döntőt.

A távon három elődöntős futam volt, az elsőben szerepelt Liu Shaoang, aki nagyon taktikus versenyzéssel szerezte meg a döntőt érő második helyet. A vetélytársai többet kockáztattak, sorra kicsúsztak, ő azonban jól helyezkedett, így a végére már csak ketten maradtak a hajrára. Már csak az volt a feladata, hogy megérkezzen, nem sokat erőlködve be is csúszott másodikként.

Bátyja, a világbajnok Liu Shaolin Sándor viszont egy elég vibráló futamban harcolta ki egy első hellyel a döntőt. A táv feléig megbújt a három világbajnokot és egy olimpiai bajnokot a sorai tudó mezőnyben, aztán mindig jó ütemben bújt ki, itt is kicsúsztak többen, a háromszoros olimpiai bajnok Charles Hamelin is hibázott. Az utolsó körben Liu felvállalta a vezetést, és nagyot hajrázva már nem is engedte át.

DEBRE20170930015

A nyolcas döntőbe három koreai volt, igyekeztek már az elején irányítani a 13 körös versenyben, egy pillanatig sem óvatoskodtak, az első körtől nagy volt a tempó. Liu Shaoang a negyedik helyen utazott elég sokáig, aztán a hetedik körben bevállalt, az élre vágott, majd megfogta a második helyet, ahonnan jó esélye volt támadni. Az utolsó körben azonban megindultak a koreaiak is, sűrű lett a mezőnyt, és a legutolsó kanyarban Liu Shaoang kibillent és kicsúszott. Végül a hatodik lett, mert a fáradtan mozgó Liu Shaolin Sándort és a francia Fauconnet-t büntették. A futamot a koreai Lim Hjódzsun nyerte honfitársa és Hvang Daeheon és a holland Sjinkie Kengt előtt.

Liu Shaolin Sándor azért kapott büntetést, mert nem vette fel a transzponderét, azaz a lábra gumizható időmérő csipjét.

„Döntőhöz képest is nehéz futam volt, de nagyon nem lehetek csalódott, ez a hatodik hely a legszebb eredményünk eddig. A francia okozta a bukást, aki már tegnap is szóltam neki, hogy ne tegye oda a kezét, ahová szokta. Gondolkoztunk mi is csapattaktikában, öt körrel a vége előtt próbáltam visszavenni a tempót, hogy jön majd Shaolin, de nem nagyon láttam hátra. Aztán már magamra maradtam. Talán megpróbálhattam volna a hollandot korábban megelőzni, de volt bennem kis biztonytalanság" - mondta Liu Shaoang. 

Liu Shaolin ötszázon nagyon élesen versenyzett, magabiztosan hozta a selejtezőjét és az elődöntőt is. A döntőben is bátran versenyzett, még úgyis, hogy az első rajtnál kiugrott, a megismételt start után egyből az élre állt. Segítette az is, hogy legbelülről indulhatott. Kemény tempót diktált, hiába próbálta  kikerülni két koreai és egy kínai ellenfele, jól védte a pozícióját, és meg is nyert az olimpiai kvalifikációs világkupafutam döntőjét.

„Az volt a tervem, hogy az élre megyek és fokozatosan gyorsuló tempót diktálok majd. Ezt meg is tudtam csinálni, az elején nem voltam olyan gyors, így egymást is tudták támadni." - nyilatkozta futama után.

Az olimpiai kvalifikáció miatt a legfontosabb a váltó, mert ha az kijut, nemenként máris négy korcsolyázónk lehet. A nőknél nem jött össze az A döntő, tehát nincsenek a legjobb négy között most. A férfiaknál nagyon izgalmasan alakult az elődöntő 5000 méteren, az utolsó körökben jött előre a magyar csapat, már csak három volt hátra, amikor az egyik japán versenyző kilökte a második helyen válót Liu Shaoangot. Ő egy leváltott kanadaival ütközött, majd kisodródott. Nem volt már esélye onnan a magyar váltónak. A zsűri hosszassan elemezte a japánok megmozdulását, de végül nem látta szabálytalannak. A hollandokat zárták ki egy másik hibáért, így a magyarok legalább a B döntőt elérték.

Eredmények:

férfi 1500 méter:
1. Lim Hjo Dzsun (dél-koreai) 2:14.537 perc
2. Hvang Dae Heon (dél-koreai) 2:14.616
3. Sjinkie Knegt (holland) 2:14.769
...6. Liu Shaoang 2:51.004
...7. Liu Shaolin Sándor
...37. Burján Csaba

női 1500 méter:
1. Csoj Min Dzsung (dél-koreai) 2:33.025 perc
2. Kim Boutin (kanadai) 2:33.096
3. Deanna Lockett (ausztrál) 2:33.555
...9. Jászapáti Petra
...34. Heidum Bernadett
...36. Kónya Zsófia

férfi 500 m:
1. Liu Shaolin Sándor 41.456 másodperc
2. Lim Hjo Dzsun (dél-koreai) 41.557
3. Hvang Dae Heon (dél-koreai) 41.583
...11. Burján Csaba
...34. Liu Shaoang

női 500 m:
1. Csoj Min Dzsung (dél-koreai) 43.646 másodperc
2. Arianna Fontana (olasz) 43.868
3. Sim Szuk Hi (dél-koreai) 43.909
...12. Keszler Andrea
...18. Jászapáti Petra
...30. Kónya Zsófia