Nagy tragédia lenne innen elbukni öt olimpiai kvótát

2017.11.17. 14:04

A női rövidpályás gyorskorcsolyázó váltó elődöntőbe jutásával megszerezte a kvótát a 2018-as phjongcshangi olimpiára. A férfiak is közel nagyon közel kerültek hozzá, csak úgy bukhatják el a kvótát, ha a mögöttük lévő csapatok csodát csinálnak.

Az olimpiai kvótákat négy világkupaverseny összesítése alapján osztják a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál, a váltóknál a nyolc legjobb mehet Phjongcsangban. Az utolsó, szöuli forduló előtt a női és a férfi magyar váltó is nyolcadik helyen állt.

A nőknél szorosabb volt a verseny, a kilencedik helyen álló franciák elég közel voltak pontban a magyar csapathoz, de a különbség még nőtt is, mert Szöulban az előfutamban a Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Keszler Andrea váltó megelőzte őket 67 ezreddel, ami a franciák kiesését is jelentette.

image005(1)

A férfiaknál nem annyira szoros az állás, a magyar csapatnak a szintén elődöntős Belgium és Kazahsztán előtt 5427 pont előnye van, de mivel tízezer pont jár az első helyért, matematikailag még így is elúszhat a nyolcadik hely.

Ha két rivális csapat valamelyik nyerne Dél-Koreában, a papírforma alapján erre nem sok esély van, a magyar váltó egy negyedik hellyel még így is megőrizhetné a kvótás helyét.

Ha másodiknak csúszna be Belgium vagy Kazahsztán, a magyarok még egy hetedik hellyel is jók az olimpiára. Idén sem Belgium, sem Kazahsztán nem volt még a legjobb négyben.

Minden más helyezési sorrendnél a magyar csapat van előnyben, persze a kizárást el kell kerülni. A kvóta már az elődöntőben eldőlhet, a magyarok már ott kiejthetik a kazahokat, míg a másik futamban Belgium bukhatja el a döntőt.

A rövidpályás gyorskorcsolyában a váltóval lehet a legtöbb sportolót kvalifikálni az olimpiára, öt női és öt férfi versenyzőnk mehet Phjongcshangba, ha mindkét csapatnak összejön a kvalifikáció. Ez a tíz fő valószínűleg több mint a felét adná a magyar olimpiai csapatnak.

Szombaton az 500 és az 1500 méter döntőig tartó küzdelmeivel és a váltók elődöntőivel folytatódik a verseny.