Először lesz férfi korcsolyacsapatunk az olimpián

2017.11.19. 08:44

A női után a férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó is kijutott a 2018-as phjongcshangi olimpiára. A férfi csapat nem harcolhatott az utolsó futamon a kvótás helyért, Kazahsztán ellen kellett szurkolniuk.

Az elődöntőben kizárt magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó az utolsó pillanatig izgulhatott azon, hogy nyolcadik, olimpiai kvótás helyen marad-e a szöuli világkupafutam után. 

A magyarok nyolcadik helyen álltak Szöul előtt, Kazahsztán ellen kellett megvédeni ezt a helyet. A több mint ötezer pontos előnnyel és a korábbi eredmények alapján ez könnyűnek is tűnt. A kazah csapat azonban váratlanul eljutott az ötös döntőig úgy, hogy a magyarokat az elődöntőben kizárták akadályoztatásért, így Liu Shaolin Sándorékat automatikusan a nyolcadik helyre sorolták, míg a mögöttük bekorcsolyázó Kazahsztán a zsűri a döntőbe juttatta. 

Liu Shaolin Sándor a budapesti világkupán
Liu Shaolin Sándor a budapesti világkupán

Innentől egyszerű volt a képlet, ha Kazahsztán valahogy dobogós helyen végez, – elvileg a futamban induló Hollandia, Oroszország, Egyesült Államok és Dél-Korea is erősebb nála – , akkor Magyarország elbukja az összetett pontszámok alapján a nyolcadik helyet és a 2018-as téli olimpiát.

Az 5000 méteres váltó döntőjében természetesen a hazai koreaiak vállalták magukra az irányítást és a vezetést. A kazahok a negyedik-ötödik helyen korcsolyáztak, az oroszokkal előzték egymást. Ahogy fokozódott a tempó, a kazahok hátracsúsztak, nem bírták a tempót, az utolsó tíz körben már a negyedik helytől távolodni látszódtak. Innen már nem is tudtak visszazárkózni. Utolsóként korcsolyáztak be a célba. Már csak az volt a kérdés, hogy a zsűri látott-e bármi szabálytalanságot futam közben, ami miatt kizárhatta volna valamelyik csapatot. A zsűri tisztának ítélte meg a versenyt, minden csapat maradt a helyén, így Magyarország kijutott az olimpiára.

Korábban még sosem volt magyar férfi short track csapat az olimpián, így a rövidpályás gyorskorcsolya csapat tízfős lesz Dél-Koreában.

Az utolsó egyéni számban magyar siker született a szöuli világkupán, férfi 1000 méteren Liu Shaolin Sándor nyert nagyon taktikusan versenyezve. Az idei sorozatban ez volt a második aranya és az ötödik érme.