Túl nagy volt a nyomás, 10 másodperc után bukott

2018.03.15. 13:47

A liechtensteini Tina Weirather megvédte címét, másodszor lett szuperóriás-műlesiklásban világkupagyőztes. A szezon utolsó versenyén, a svédországi Åreben rendezett döntőben ugyan csak hatodik lett, de legveszélyesebb ellenfele, Lara Gut le sem tudott jönni a pályán. A futamot az olasz Sofia Goggia nyerte. 

Az utolsó futam előtt kétesélyes volt, Lara Gut egy jó menettel, és ha Weirather gyengébbet megy, ledolgozhatta volna 46 pontos hátrányát. Weirather indult előbb, övé volt a hetes rajtszám, és át is vette a vezetést az erős szél miatt módosított rajthelyű pályán.

Lara Gut esélyét növelte, hogy Michelle Gisin meg tudta előzni Weirathert, így egy győzelemmel nagy pontkülönbség lehetett volna közöttük. Gut azonban nem bírta el a nyomást, túl agresszíven kezdett, már a pálya tetején, tíz másodperc után rontott, nem tudta megtalálni egyensúlyát és bukott. Idén nem először, a phjongcshangi olimpián óriás-műlesiklásban és lesiklásban is kiesett, ráadásul szuper-G-ben egy századdal bukott el egy érmet, és most szerdán sem tudta befejezni a lesiklást.

Gisin nem tudta megőrizni az első helyet, a körülmények feljavultak, ami a magasabb rajtszámmal indulóknak kedvezett. A szerdán lesiklásban nyerő Sofia Goggia most is hihetetlenül jó íveket talált, újabb győzelmet szerzett. A német Viktoria Rebensburg második, az amerikai Lindsey Vonn harmadik lett.

A futamban utolsóként a szám meglepetés olimpia bajnoka, Ester Ledecká startolt, de ezúttal senkire nem jelentett veszélyt. Az első időmérő pontig jutott, után azonban megbillent, kisodródott, de nem tett túl nagy erőfeszítést azért, hogy korrigáljon és bevegye a következő kaput. Ő is kiesett. 

A nőkhöz hasonlóan a férfiaknál is duplázás volt a világkupadöntőn, az osztrák Vincent Kriechmayr a szerdai lesiklás után behúzta a szuper-G-t is. A második az olasz Cristof Innerhofer lett, míg a harmadik helyen holtversenyben a norvég Aksel Lund Svindal és a német Thomas Dressen végzett.

női szuperóriás-műlesiklás:
1. Sofia Goggia (olasz) 1:07.92 perc
2. Viktoria Rebensburg (német) 1:08.24
3. Lindsey Vonn (amerikai) 1:08.45
    
A szakági vk végeredménye 8 verseny alapján: 1. Tina Weirather (liechtensteini) 461 pont, 2. Lara Gut (svájci) 375, 3. Anna Veith (osztrák) 339

Az összetett vk állása 37 verseny után (még 2 van hátra): 1. (és már győztes) Mikaela Shiffrin (amerikai) 1673 pont, 2. Wendy Holdener (svájci) 1088, 3. Viktoria Rebensburg (német) 977

férfi szuperóriás-műlesiklás:
1. Vincent Kriechmayr (osztrák) 49.43 mp
2. Christof Innerhofer (olasz) 49.47
3. Aksel Lund Svindal (norvég) és
Thomas Dressen (német) 49.51-49.51

A szakági vk végeredménye 6 verseny alapján: 1. Kjetil Jansrud (norvég) 400 pont, 2. Kriechmayr 320, 3. Svindal 274

Az összetett vk állása 35 verseny után (még 2 van hátra): 1. (már győztes) Marcel Hirscher (osztrák) 1520 pont, 2. Henrik Kristoffersen (norvég) 1205, 3. Svindal 886