Visszavonul Miklós Edit

000 JZ9T2
2018.04.12. 10:26
A szövetség körüli balhék, és nem sérülése miatt vonul vissza az alpesi sí magyar sztárja, Miklós Edit. A korábbi olimpiai hetedik helyezett a síszövetség elnöki posztjáért indul.

A legjobb magyar alpesi síző, Miklós Edit csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be visszavonulását, és szándékát, hogy indulni akar a szövetségi elnöki posztjáért. Azt is nyilvánvalóvá tette, hogy nem januári súlyos sérülése miatt fejezi be. 

Elmondta, hogy a szövetség körüli viták és problémák vezettek ahhoz, hogy visszavonul, és bár úgy érezte, hogy maradt még benne egy-két sikeres szezon, de nem érzi úgy, hogy a mostani szövetségi vezetés támogatná.  

„A szövetség vitái, problémái és az a feszélyezett légkör, ami a magyar sí környezetében kialakult, ez állt a döntésben hátterében. Tudom, hogy nem tudnék velük kooperálni, nem tudnának profi módon támogatni. Dönthettem volna úgy is, hogy visszavonulok és teljesen kivonulok a sítársadalomból, de az is lehetett a döntésem, hogy ha már ennyi tapasztalatom és ambícióm van, akkor ezt belefektessem a síbe." – mondta Miklós Edit.

A síző elmondta, hosszú ideje érlelődött benne a gondolat, tudta, de a konkrét döntést nagyjából egy héttel ezelőtt hozta meg.

„Nehéz volt lemondani a versenyzésről, de mindent kihoztam magamból, úgyhogy nincs hiányérzetem. El lehetett volna sízni még, és még jobb eredményeket elérni, de úgy gondolom, ahová eljutottam, már ez is löketet adott a magyar sínek. Ezért megérte csinálni."

A szövetségi elnöki posztért azért indul, mert azt már eddig is tudta, hogy a sportdiplomáciában szeretne dolgozni, az edzősködés nem vonzza, de ha úgy alakul, akkor besegíthet a fiataloknak a lesikló edzéseken.

Ha megnyeri a síszövetség vasárnapi tisztújítóját, akkor segítséget is kaphat korábbi edzőitől, ugyanis jelenlegi svájci és korábbi osztrák edzője is jelezte, hogy együtt dolgoznának vele a szövetségben. 

A kommunikáció híve vagyok, a csapatomban megtanultam, hogy ez milyen fontos. Ezt fogom szorgalmazni, hogy kommunikáljunk egymással, mindenki mondja el mi a baja, de ne csak elmondja, hanem találjunk is arra megoldást. Szeretném a klubokat jobban belevonni a síszövetség életébe.  Egyelőre nem tudom, hogy mekkora támogatottságom lehet, a sítársadalom is most értesül a szándékomról, de nagyon remélem, hogy megvan.Bízom benne, hogy még egyszer jó befektetés lehetek a magyar sísportban.

Miklós Edit úgy érzi, hogy vannak olyan tehetségek itthon is, akik hasonló pályát futhatnak be, mint ő, Tóth Zitát hozta példának, aki az U16-osok között olyan eredményeket ér el, amit még ő sem tudott, és fiúknál is jó az ifjúsági csapat. Szerinte rengeteget fejlődött a sísport az utóbbi négy-öt évben, ami elsősorban Stark Márton szövetségi kapitánynak és a struktúrát kitaláló Kaszó Klárának, a szövetség korábbi ügyvezető elnökének köszönhető.

 

2017 januárjában szenvedett súlyos térdsérülést, nagyot bukott a zauchensee-i sívilágkupa edzésén. Mindkét térde megsérült, a jobb súlyosabban, négy órán keresztül operálták, és hosszú felépülés várt rá. De felépült, és újra versenyezni kezdett, az volt a célja, hogy a téli olimpián is ott legyen.

Ezt idén januárban egy újabb sérülés akadályozta meg: ad Kleinkirchheimben rendezett szuper-óriásműlesikló futamon a célba érkezés után elesett, és súlyosan megsérült, nem sokkal később kiderült, hogy térdszalag-szakadása van. Műteni kellett, bukta az olimpiai szereplést. 

Nem sokkal a műtét után beszélt arról, hogy nem akar távlati célokat kitűzni.  „Lépésről lépésre haladunk, az első cél az, hogy egészséges legyek, tudjak sízni. Tavaly az olimpia miatt bennem volt a láz, a vb nem ekkora súlyú. Most le akarok nyugodni, mert még elfog a szomorúság, hogy itt vagyok és nem ott. Két hónap múlva már minden jobb és tisztább lesz."

GettyImages-627423692
Fotó: Christophe Pallot/Agence Zoom

Pályafutása csúcsa, hogy a 2014-es téli olimpián olimpián szenzációs teljesítménnyel a hetedik helyet szerezte meg lesiklásban, ami minden idők legjobb magyar teljesítménye volt alpesi síben. 2015 januárjában szintén nagy eredmény volt, hogy St. Moritzban a világkupán harmadik lett, ez volt a magyar alpesi síport első dobogós helyezése. 

Borítókép: Johann Groder / AFP.