Drámai csatában nyerte meg az óriás-műlesiklást az örök második

000 1DH3DR
2019.02.15. 19:27

Henrik Kristoffersen drámai csatában nyerte meg az óriás-műlesiklást az arei alpesisí-világbajnokságon. A norvég a szezonban először tudta legyőzni a szuperfavoritot, a címvédő Marcel Hirschert.

A svédországi Aréba is betört a tavasz, így a férfi óriás-műlesiklás körülményei messze voltak az ideálistól, a plusz 8 fokban a hó állaga is leromlott, hiába kezelték sókkal is, nem állt össze egy tömör, jeges réteggé.

A hó állapota így alapjaiban meghatározta a verseny kimenetelét, egyértelműen azok kerültek előnybe, akik a mezőny elejéről indultak. Az egyik esélyes, a norvég Henrik Kristoffersen startol elsőként, és nagyobb hiba nélkül jött le a lejtőn. Végül a harmadik helyre volt jó ideje. Az első futamot a kombináció aranyérmese Alexis Pinturault nyert, 10 századdal előzte meg a címvédő, betegen rajthoz álló Marcel Hirschert, Kristoffersen 18 századot kapott.

A leromló pályán csak hét síző maradt egy másodpercen belül, reálisan nekik maradt esélyük az érmekre, de ilyen havon nagy különbségeket is le lehet faragni, ahogy az a csütörtöki női versenyen is kiderült. Akik kockáztattak, azok közül többen kiestek, a németek legjobbja, Stefan Luitz is elmérte az egyik kaput, elég nagyot bukott.

Az első futamban két magyar induló is lejött, az izraeli színekben versenyző Szöllős Benjámin az 58. lett tíz másodperces hátránnyal, míg Nagy Bencének nem sikerült végigmennie a pályán.

A második futamot már villanyfénynél és pár fokkal hűvösebb időben rendezték, így kicsit jobb állapotban tudott maradni a pálya. Az első figyelemre méltó menetet Trevor Philips teljesítette, a kanadai bevállalta a nagy tempót, így a 24. helyről a 18.-ra lépett előre. 

Később az osztrák Marco Schwarz jött le jó tempóval, az élre is ugrott a menetével. Az utána induló nyolc síző csak pár tizedes előnnyel bírt, így jó esélye volt a 16. helyről előrelépni. A szám háromszoros világbajnoka, Ted Ligety például a pálya tetején még növelte is az előnyét, de leütközött egy kaput, így sokat veszített a tempójából, csak Schwarz mögé fért be. 

Az osztrák elég sokáig letaszíthatatlan maradt az élről, az első futam hatodikja, Zan Kranjec 87 százados előnyből sem tudott elé kerülni, szlovén síző a pálya aljáig minden századot elveszített, így holtversenyben voltak elsők. De csak a következő sízőig, Loic Meillard is éppen csak át tudta venni a vezetést, a több mint egy másodperces előnyéből 12 század maradt a svájcinak. A francia Thomas Fanara már a pálya tetején kiesett, így már csak hárman maradtak az érmekért.

Kristoffersen nagyon bátran vágott neki a pályának, folyamatosan növelte az előnyét, több mint egy másodperc fölött is volt. Viszont a pálya legalján egy kaput nehezen vett, de így is maradt 92 százada, de Hirschertől szinte mindig ki szokott kapni – az elmúlt két évben nyolcszor ért be közvetlenül az osztrák klasszis mögött.

A címvédő az első ellenőrző pontig elvesztette a nyolcszázados előnyét, aztán még nagyot fékezett is, a következő pontig mégis 22 százados előnybe került, amit aztán megint eladott, nullán álltak az utolsó előtti szektornál, ezután már nem is tudta megfordítani a tendenciát. Két tizeddel kikapott Kristoffersentől. 

Pinturault 18 századról indult, ő növelte a különbségét a pálya közepéig, de aztán ő sem igazán tudott ritmusban maradni, még Hirschert sem tudta megverni, 42 százados hátránnyal a harmadik lett. 

Eredmények (férfi óriás-műlesiklás, világbajnok):

  1. Henrik Kristoffersen (Norvégia) 2:20.24 perc (1:10.15 p/1:10.09 p)
  2. Marcel Hirscher (Ausztria) 2:20.44 (1:10.07/1:10.37)
  3. Alexis Pinturault (Franciaország) 2:20.66 (1:09.97/1:10.69)