Az egyiküknél éppen ment a vérátömlesztés

2019.02.28. 12:23

A német és osztrák rendőrség összehangolt akcióban kilenc olyan személyt tartóztatott le szerdán a seefeldi északisí-világbajnokságon, akik szervezett doppingolásban vettek részt. A rendőrök több részletet is ismertettek az ügyről.

A rendőrség az ausztriai Seefeldben tartott több csapatnál rajtaütést azok után, hogy egy ideje már megfigyelés alatt tartottak egy doppinghálózatot.

A német rendőrök ugyanekkor a németországi Erfurtban tartóztattak le két személyt. Az egyikük, egy doppingmúlttal rendelkező orvos volt, aki korábban országúti kerékpárosokkal is dolgozott együtt. A Tour de France egyik korábbi hegyi menője, az osztrák Bernhard Kohl is igénybe vette segítségét. Az orvos vérdoppingban utazott, több tasak vért foglaltak le tőle. 

Az osztrák szövetségi rendőrség azt közölte, hogy az öt közül az egyik sífutót akció közben találták. „Amikor elfogtuk, éppen a karján át kapott vérátömlesztést." Dieter Csefan elmondta, egy kiterjedt doppinghálózatról lehet szó, amiben nemcsak a sífutás, hanem más sportágak is érintettek.

Rendőrök az osztrák csapat seefeldi szállása előtt
Rendőrök az osztrák csapat seefeldi szállása előtt

Az öt letartóztatott sífutóból kettő osztrák volt, az ő neveiket már nyilvánosságra is hozták, Max Hauke és Dominik Baldauf buktak meg. Rajtuk kívül két észt és egy kazah sífutó érintett, őket nem nevezték meg, de a szerdai 15 kilométeres szám rajtjánál nem jelent meg Andreas Veerpalu és Karel Tammjarv, valamint Alekszej Poltaranyin sem. 

Az osztrák csapat már átélt hasonlókat, 2006-ban a torinói olimpián ütöttek rajtuk a rendőrök. A szocsi olimpián is volt pozitív esetük, 2014-ben Johannes Dürr bukott meg. A sífutó nemrégen az ARD egyik műsorában elmondta, hogyan és hol vérdoppingolt, de arról nem beszélt, kik segítették.

Ausztriában elég szigorúan büntetik a doppingolást, doppingszerek birtolásáért vagy velük való kereskedésért egytől öt évig tartó börtön szabható ki.