Minden idők legőrültebb síugróversenyét hozta a vb

2019.03.01. 18:09

Minden idők egyik legőrültebb síugróversenyét hozta a seefeldi világbajnokság normál sáncos száma. A lengyel Dawid Kubacki az első sorozat után a 27. helyen állt, onnan lett aranyérmes. 

Közel sem voltak ideálisak a körülmények a normál sánc versenyén, de arra nem gondolt senki, hogy az időjárási viszonyok ennyire felboríthatják a sorrendet. Szakértők sem emlékeztek még hasonlóan bizarra versenyre.

Az első sorozatban az eső nehezítette az ugrásokat, sok jónak számító versenyző rontott, többek között az idén már világkupaversenyt is nyerő Kubacki, aki csak a 27. lett az első sorozatban. Éppen hogy befért a legjobb 30-ba, akik másodszor is ugorhattak. Honfitársa, az olimpiai bajnok Kamil Stoch is csak a 18. helyen állt. A világkupa szezont uraló Rjoju Kobajasi viszont szokása szerint, a nehéz körülményekkel együtt is a legnagyobbat ugrotta, hozta a papírformát, vezetett. 

A második sorozatban Kubacki nagyon szépet ugrott, számíthatott rá, hogy feljebb jön, de több mint húszpontos hátrányból azért nem gondolhatott arra komolyan, hogy a legjobb 15-be is befér. Aztán még ennél is jobb lett.

Stoch is egész jó ugrást produkált, Kubacki mögé jött fel. A többiek sorra rontottak, de ebben az élénkké váló havazás is közrejátszott. Ahogy később elmondták az edzők, a sorozatban később ugrók (ezek a első sorozatban élen állók voltak) körülbelül 2-3 km/h-val lassabb sebességgel tudtak csak elugrani. 

Több edző szerint a versenyt le kellett volna fújni ezen a ponton, mert irreálissá vált. Sorra potyogtak le az ugrók, messze a zsűritávolságtól. Kubackihoz nem fért senki közel, az utolsóként ugró Kobajasi is rövidet ugrott, az elsőről a 14. helyre zuhant vissza. 

Kubacki győzelme után azt mondta a Eurosporton, hogy az első sorozat után igazából már vége volt a versenyének, de hogy mégis nyert, az mágikus történet. Annak pedig külön örül, hogy Stoch-hal együtt áll a dobogón.

A harmadik helyre a címvédő Stefan Kraft jött fel, az osztrák a 10. helyen áll a második sorozat végén. A negyedik Philipp Aschenwald is sokat lépett előre, az első körben még csak a huszadik volt.