A 80-as Borg-McEnroe sem volt ilyen jó

2008.07.07. 11:51 Módosítva: 2008.07.07. 11:52
Óriási küzdelemben, a végsőkig kiélezett csatában nyerte a wimbledoni tenisztorna férfi döntőjét Rafael Nadal, ezzel Rod Laver és Björn Borg után ő a harmadik olyan teniszező, aki egy évben a Roland Garros után a londoni füves tornán is nyerni tudott.

Az ausztrálok egykori kitünősége, Laver 1969-ben, a mostani döntőt a helyszínen megtekintő svéd Borg 1978 és 1980 között háromszor tudott a legtekintélyesebb salakpályás és füves viadalon is első lenni.

Nadal életében először nyert Wimbledonban, a Federer elleni döntője minden idők legtöbb gémjét hozó döntője volt, amióta nyílt bajnokságot rendeznek az angol fővárosban.

Az öt szettben összesen 62 játékban dőlt az összecsapás, ennél többet a Grand Slamek történetében csak egyszer játszottak. 1968-ban, a US Open fináléjában az amerikai Arthur Ashe és a holland Tom Okker csatája a 65.-ben dőlt el. Akkor Ashe 14:12-re nyert az ötödik szettben.

Sokak számára emlékezetes csatát hozott a 28 évvel ezelőtti férfi döntő. Az első szettben John McEnroe simán verte Björn Borgot. A folytatásban aztán a svéd előbb nagy csatában 7:5-re, majd 6:3-ra nyert, megfordítva a meccset. A negyedik játszmában Borg nagyon közel állt a győzelemhez, de McEnroe hatalmas csatában rövidítésben egyenlíteni tudott. A minden eldöntőben aztán az akkor sorrendben ötödik wimbledoni sikerét arató Björn Borg 8:6-ra nyerni tudott; a párharc 55 gémben dőlt el.

Mindössze eggyel kevesebb játék kellett az 1982-es döntő megnyeréséhez, amelyben Jimmy Connors 3:6, 6:3, 6:7, 7:6, 6:4 arányban győzte le az első kiemelt és címvédő John McEnroe-t.

Pete Sampras 1998-as sikere a negyedik legtöbb játszmát hozó mérkőzés volt. Két rövidítéssel kezdődött, az elsőt a horvát Goran Ivanisevic, a másodikat az amerikai nyerte. Ebben a fináléban a döntő játszma viszonylag sima volt, Sampras 6:2-re nyerte. Sampras megvédte bajnoki címét, és az utána következő két évben is első tudott lenni. Éppen Federer állította meg 2001-ben, a negyeddöntőbe jutásért a svájci kerekedett felül. A fináléban Ivanisevic és az ausztrál Patrick Rafter találkozott. Ekkor játszották a wimbledoni nyílt teniszbajnokságok történetének a második leghosszabb döntő szettjét. Csakúgy, mint vasárnap, hét éve is 9:7-tel ért véget, de akkor az első négy szett hol az egyik, hol pedig a másik játékos fölényéről szólt.

A nagy csaták felsorolása nem lehet teljes a tavalyi döntő felemlegetése nélkül. Roger Federer, csakúgy mint idén, mindkét rövidítést meg tudta nyerni. A legutóbbi döntő játszma viszont nagyon sima volt. A svájci világelső 6:2-re nyert.

Négy óra és 48 perc alatt végett ért idei csata: ez Wimbledon 1877 óta íródó történetének leghosszabb és minden bizonnyal a legdrámaibb csatája volt. Nadal számára nemcsak élete első füves Grand Slam-sikere különös élmény, hanem az is, hogy sorrendben negyedszer le tudta győzni Roger Federert.

Amennyiben Rafael Nadal nyeri a US Opent is, karrierje során elsőször szerzi meg a Small Slamet, vagyis egy adott évben három Grand Slam-sikert gyűjthet. Ehhez ismét Federer négy év óta tartó veretlenségi sorozatát kellene megszakítania.

Small Slamet három versenyzőnek sikerült elérnie, 1974-ben Jimmy Connorsnak, 1988-ban Mats Wilandernek, 2004-ben, valamint 2006-ban és 2007-ben Roger Federernek. Grand Slammel egyetlen játékos büszkélkedhet 1968 óta, amióta nyílt bajnokságokról beszélünk. Az ausztrál Rod Laver 1969-ben egy évben mind a négy kiemelt tenisztornán diadalmaskodni tudott.