5000-et pörög percenként Nadal labdája

2009.03.19. 07:39 Módosítva: 2015.05.20. 05:52
Egy szaklap kamerákkal és számítógépekkel felszerelve vizsgálta a világelső játékát, és jutott a megdöbbentő adathoz. Megmagyarázták a tenisz fizikáját: a minél nagyobb izomerő, illetve a különleges technika a siker titka. Roger Federer csak 4000-re képes.

Személygépkocsi motorjának megfelelő sebességgel pörög a levegőben Rafael Nadal labdája, állapította meg a Tennis Player című magazin. Az újság szakértőkkel és különleges számítógépes-videós rendszer segítségével figyelte a világelső minden mozdulatát az idei Australian Openen, így jutott a megdöbbentő adatra.

Nála nagyjából ötezerszer fordul meg a labda percenként, annyiszor, mint egy átlagos teljesítményű autónál, kihúzatva. A spanyol egészen különleges, mert a második legjobb, Roger Federer csak négyezerre képes. A profik között 2700 az általános, egy nagyon ügyes amatőr képes lehet 2500-ra is.

”Sosem látott erővel üt” – idézte a legjobb brit játékost, Andy Murrayt a gazzetta.it, és megszólalt a témában egy spanyol professzor is.

”Nadal technikai segédeszközök nélkül képes elérni ezt a számot. Tény, hogy az ütők fejlődtek az elmúlt évtizedekben, de méginkább a teniszezők. Nagyobbak, izmosabbak, így jóval magasabb sebességgel képesek eltalálni a labdát, aminek észbontóan sokat kell pörögnie, hogy a pályán belül essen le” – elemezte Nadalék technikáját Xavier Aguado a Castilla-La Mancha egyetemről.

Egyszerűbben: ahhoz, hogy ilyen brutális erővel megütött labda ne repüljön ki vagy 100 méterre a pályáról, 5000-es fordulatot elérő belepörgetésre van szükség. Erre csak kivételesen erős izomzat képes, nem véletlen, hogy Nadal úgy ki van gyúrva, mint egy küzdősportos vagy sprinter.

Ilyesmi lehet a futballban is, bár Cristiano Ronaldo vagy Juninho szabadrúgásainak fizikája bonyolultabb, még nem is magyarázták meg rendesen.

Mindenesetre aki Nadalt le akarja taszítani a lista éléről, erősebbnek, gyorsabbnak, technikásabbnak és kitartóbbnak kell lennie nála, mert fizikuma jelenleg csúcs a teniszben.