Szávay szettlabdáról esett ki Stuttgartban

2009.04.30. 16:10 Módosítva: 2009.04.30. 19:24

Jelena Gyementyeva, a világranglista 3. helyezettje két játszmában, 7:6, 6:1-re verte Szávay Ágnest a 700 eurós, salakpályás viadal második fordulójában. A magyar teniszező 4:1-es vezetésről bukta el az első szettet, ráadásul 6-5-nél szettlabdája volt. A másodikban az agresszívebb, lényegesen kevesebbet hibázó orosz könnyedén nyert.

Szávay nyitotta az adogatást, mindkét teniszező bátran kezdett, a magyar hosszú és pontos labdáival nemigen tudott mit kezdeni Gyementyeva. 2:1-ig mindenki hozta az adogatását, Szávay közben egy bréklabdát is hárított. Az orosznak borzasztó rossz volt az első adogatása, csak a 17% százalékát nyerte meg.

A negyedik gémben az Gyementyeva három ki nem kényszerített hibát is vétet, Szávay fogadó előnybe került. Nagyon pontos és erős tenyeresekkel teljesen szétzilálta Gyementyevát, és magabiztos adogatással már 4:1-re elhúzott

Beleerősített az orosz, előbb hozta az adogatását, majd visszavette a brékelőnyt. Felemás gém volt, gyönyörű labdamenettel, amelyből pontot csinált Szávay, aztán könnyű labdát vágott a hálóba. Hasonló nagy hibával alakult 4:4-re az első szett. Mindketten hozták az adogatásaikat, a 11. gémben sok hibát vétett Szávay, az első kettős hibáját is, ennek ellenére nyert, 6:5-nél az első szettért fogadott. Semmi harmincról szettlabdája volt, de végül Gyemenyteva egyenlített. A rövidítésben 7-4-re nyerte az orosz, a 63 percig tartó első játszmát.

A második játszma tragikusan kezdődött. Alig 14 perc alatt Gyementyeva egy fogadó előnnyel és két sima adogatással 3:0-ra elhúzott. Ekkor már hiányzott az agresszió Szávay játékából és egyre pontatlanabbul játszott. A returnok nagyon gyengén mentek, és első szervapontjaiban is visszaesett. Gyementyeva pont ebben javult sokat, majdnem 70 százalékosan teljesített. A játszmában másodszor is brékelt és 5:1-nél a meccsért adogatott.

Szávay még két pontot nyert, de semmi 30-ról jött vissza Gyementyeva. Az utolsó gémért nagy csata folyt, rengeteg hibával. Az orosz két meccslabdát szúrt el, kétszer kettős hibát is vétett, Szávaynak két lehetősége volt a brékre, de egyiket sem sikerült beütnie. Végül a harmadik meccslabdát már megnyerte az orosz, 1 óra 40 perc alatt jutott a legjobb nyolcba.

"Nem vagyok elkeseredve a vereség miatt, mert úgy érezem, hogy jól teniszeztem, különösen az első szettben" - nyilatkozta a mérkőzés után Szávay. "A második játszmában sajnos egy kissé passzív voltam, a riválisomnak viszont minden bejött."

Eredmény. Gyementyeva (orosz, 2.)-Szávay 7:6(4), 6:1.