Roddick kiesett, Djokovics letépte a mezét

2010.06.29. 10:32

A tenisz nagyjai összeszedték magukat a hagyományos vasárnapi szünnapon, és új versenyt kezdtek hétfőn. Hihetetlen, de megcsinálták újra.

Roger Federer az osztrák Jürgen Melzert, Rafael Nadal pedig Paul-Henri Mathieu-t tüntette el három játszmában. Mindketten a maguk módján tették helyre a kérkedőket. Federer játékba sem engedte Melzert (6:3, 6:2, 6:3), Rafael Nadal pedig egyszerűen leradírozta (6:4, 6:2, 6:2) a franciát. Egyikük ellenfele sem remekelt, de a két klasszis jelenléte is egészen megváltozott. Esélyt sem adtak.

Andy Murray sem mondott csődöt. Tagnap este Twitter oldalán még minden idők legnagyobb bírói hibájának titulálta Gerrard meg nem adott gólját, de ma ő is sima három játszmában (7:5, 6:3, 6:4) nyert Sam Querrey ellen.

Robin Söderlinget viszont meglepően nagy küzdelemre késztette a salakos játékosnak elkönyvelt David Ferrer. A Garros döntőse csak az ötödik játszmában, 7:5-re tudta lenyomni az elnyűhetetlen spanyolt.

Berdych négy játszmában verte a Hanescut botrányos körülmények között búcsúztató német Daniel Brands-et.

Mindenki szépen tette a dolgát, csak Novak Djokovics rombolta tovább egykor volt hírnevét. Két megnyert szett után megint eljátszotta a nagy halált, köhögött, szegény Lleyton Hewitt nem is tudta értelmezni a történteket.

Az  öreg harcos ausztrál végignézte ahogy Djokovics végig tántorogja a harmadik szettet, majd a negyedikben magához tér, és győztes pont után letépi magáról a felsőjét.

Közben Justine Henin visszatérése óta harmadszor is vereséget szenvedett nagy riválisától Kim Clijterstől. A Garros kudarc mellett hasonló frusztrációt jelenthet Heninnek, hogy Clijsters a mai győzelemmel egymás elleni mérlegüket is pozitívra (13-12) fordította.

Hasonló várakozások előzték meg a címvédő Serena Williams és Maria Sarapova mérkőzését. Sarapova mindig is a gyors pályákon remekelt, és nagyon hosszú idő után Wimbledon első hetében villantott végre a teniszpályán is. Arról nem beszélve, hogy fejben és küzdeni tudásban Sarapova az egyetlen kihívója Serenának. A meccs alapján helyesebb múltidőt használnunk. Az első szett rövidítésében Sarapova 9:9-es állás mellett kettős hibát vétett, amire Serena ásszal válaszolt. Itt el is dőlt minden a második szettet (6:4) csak le kellett játszani.

A tavalyi döntős Andy Roddick már a legjobb 16-ban búcsúzott a mezőnytől. Pedig mindenki az amerikai sorsolását irigyelte, hiszen a 27 éves Yen-Hsun Lu igazán nem tűnt megoldhatatlan feladatnak. Roddick az első játszmában elvette Lu adogatását majd annak rendje és módja szerint kiszerválta a szettet.

Aztán többet nem tudta megtörni a tajvanit, aki zsinórban két rövidítést nyert és negyedik szett tie breakben már Roddick küzdött az életéért. Miután döntő játszmára mentette a meccset Lu végső kifárasztása már sima melónak látszott. A tajvaninak a végjátékig mindössze egyetlen breaklabdája akadt, de Roddick azt is hárította. A másodikat viszont Lu megcsinálta. Négy óra 36 perc játék után 8:7-es vezetésnél az első mérkőzéslabdát értékesítette.

Roddick ugyanúgy, mint a tavalyi döntőben egyetlen adogatójátékot veszített, az utolsót, Lu akkorát játszott, mint soha életében.