Fucsovics: Amerikában is nyerni akarok

2010.07.07. 13:50

Fucsovics Márton februárban múlt tizennyolc éves, élete eddig legnagyobb sikerét a múlt vasárnap érte el, Wimbledonban megnyerte a juniorok egyéni bajnokságát. Tavalyi páros sikere, amit a US Openen ért el, nem is fogható ehhez.

„Az összes Grad Slam-torna közül nekem Wimbledon a legkiemelkedőbb. Természetesen a füves borítást szeretem a legjobban. Egyébként is a gyors borítás a kedvencem, a stílusomnak is ez a legmegfelelőbb, mert agresszív vagyok és támadó” - mondta Fucsovics, aki azt a sikert érte el, amelyet Roger Federer, Pat Cash vagy Stefan Edberg is.

Fucsovics tavaly még nem fért fel a főtáblára Angliában, idén igen. Korábban indult kisebb felnőtt versenyeken is, de nem volt sok sikerélménye, mert bár szerzett világranglista-pontokat, általában legyőzték. Nem merült fel benne, hogy abbahagyja, német klubja is váltott, és ismét a junioroknál indította.

„Az első angliai mérkőzésen izgultam, vesztes állásból nyertem két szoros szettben, aztán nagyon magabiztosan jutottam el a döntőig. Nagy önbizalmat adott, hogy az ausztrál sráccal, Benjamin Mitchellel az AusOpenen már játszottam, simán nyertem. Most jobban játszott, én is izgultam, de sikerült győzni.”

Babos Tímea: Egyesben is GS-t akarok nyerni

Babos Tímea vasárnap junior párosban megnyerte Wimbledont."Sűrű időszakon vagyok túl, sok tornán játszottam, de a US Openen az egyest is meg akarom nyerni. Idén már több felnőttversenyen is elindulok, jövőre pedig a nagyok között szeretnék részt venni a GS-tornákon."
A londoni sikert felelevenítve a felnőtt világranglistán 385. Babos elmesélte, óriási élmény volt a bajnokok vacsorája is, amelyet a döntő előtti este rendeztek: "Órákat töltöttünk az öltözőben, mindenkire ráigazították az estélyi ruhákat, amelyeknek az árába még most is belepirulok. Csodálatos volt látni kiöltözve Serena Williamset vagy Rafael Nadalt közvetlen közelről, de bennünket is igazi sztárként kezeltek."

Fucsovics idén még indulhat a juniorok között, szeretné is megnyerni a US Opent, de utána már a felnőtteknél kell bizonyítania. Mostani sikerével jó helyzetben lesz, hiszen néhány versenyre adnak majd neki szabad kártyát, úgy állhat rajthoz, nem kell a selejtezőkben kezdenie.

Jelenleg 1533. a világranglistán, jövőre kell majd szorgosan pontokat gyűjtenie, hogy előrébb lépjen, egy évben akár ezer helyet is javíthat, ha szerencséje lesz, és továbbra is ugrásszerűen fejlődik.

"Sok edző, sok játékos, saját konditerem, rengeteg pálya különböző borítással. Itthon, sajnos, nem lett volna esélyem arra, hogy olyan szinten készüljek, ami szükséges a nemzetközi sikerek eléréséhez, kint viszont minden feltétel adott. Akadnak itt olyanok, akik befizetik magukat és akadnak szerződésesek, mint én" - értékelte a német viszonyokat a nyíregyházi versenyző.

Taróczy Balázs szerint a legjobb százra van esélye, és mivel Zsiga Máté hasonló korú és tehetségű, hamarosan egy sokkal jobb Davis Kupa-csapatunk is lehet.

Fucsovics ugyanebben reménykedik, Angliában azt mondta, egyszer majd szeretné Taróczy sikereit is túlszárnyalni.