Szávay döntős a Budapest Grand Prix-n

2010.07.10. 16:50

Megvédheti bajnoki címét Szávay Ágnes a GDF Suez Grand Prix-n, a 220 ezer dolláros budapesti torna elődöntőjében 3 szettben, 164 perc alatt győzte le a torna második kiemeltjét, a román Alexandra Dulgherut.

Szávay nagyszerűen kezdte a meccset, 10 perc után 3-0-ra, majd újabb tíz perc elteltével már 5-0-ra vezetett. Ekkor nyerte Dulgheru az első játékát, de az első szett végén a magyar semmi harmincról fordítva hozta az adogatását és 33 perc alatt 6:1-re nyerte a játszmát. Szávay  kimagaslóan szervált, első adogatásai 71%-át megnyerte, csak 18 pontot engedélyezett ellenfelének.

A második játszma már sokkal kiegyenlítettebb volt. 2:1-es román vezetés után Dulgheru brékelőnybe került és csak a hetedik gémben, egy óriási csata után tudta Szávay visszavenni. 4:4-nél egyenlített, 5:4 után már a döntőért adogatott. Ezúttal is semmi harmincról kapaszkodott vissza, de a végén kettős hibát vétett, így 5:5-re egyenlített a román. Minden mutatóban visszaesett Szávay játéka, és egy óra 33 perc játék után Dulgheru 7:5-tel egyenlített.

A döntő játszma előtt a meleg miatt rövid szünetet rendeltek el, majd 2:2-ig mindketten bukták az adogatásukat. Aztán a következő négy játékban jól adogattak, bár a nyolcadikban Dulgherunak volt több bréklabdája is. 5:5-nél Szávay hetedszer brékelte ellenfelét és 2 óra 33 perc után a meccsét adogathatott. Két meccslabdát még elrontott, de harmadszorra a román túlütötte, így 2 óra 44 perc alatt 6:1,5:7, 7:5-re nyert. 2009 után megint döntőt játszhat a budapesti tornán, tavaly a svájci Patty Schnydert győzte le

"Már az első játszma végén éreztem, hogy nem lesz sima a meccs, hiszen ellenfelem az elején nagyon sokat hibázott, ami nem jellemző rá. Remélem, a döntőig sikerül regenerálódnom és képes leszek hasonló játékra Schnyder ellen" - mondta Szávay.

A svájci három játszmában nyert szombaton a selejtezőből feljutott cseh Zuzana Ondraskova ellen, így megismétlődik a tavalyi döntő a Római Teniszakadémián.

A döntő 13:45 órakor kezdődik vasárnap az Asbóth József stadionban. A győztes 37 ezer dollárt és 280 világranglista-pontot kap, a vesztes 19 ezer dollárt és 200 pontot.