Nadalnak csak összejött a láb közötti ütés

2010.09.08. 16:30 Módosítva: 2010.09.08. 21:53

A férfiaknál látványos labdamenetek és maratoni ötszettesek, a nőknél inkább a hibák jellemezték a US Open kilencedik játéknapját.

Rafael Nadal
Rafael Nadal

Az éjjel tizenegykor, utolsóként pályára lépő Rafael Nadal honfitársával, Feliciano Lopezzel találkozott, aki megközelítőleg sem tudott olyan felszabadultan teniszezni ellene, mint Fernando Verdasco a 2009-es Australian Open elődöntőjében, ahol csak öt és negyed óra alatt jutott tovább a többszörös Grand Slam-győztes spanyol. A sima három szettben, 6:3, 6:4, 6:4-re győző Nadal sebészi pontossággal játszott, míg Lopeznek nem jöttek az első szervái, a hálónál sem tudott teljes mértékben dominálni, a hosszabb labdamenetekbe pedig belehibázott. Nadal négy bréklabdát is könnyedén tudott hárítani, míg a harmadik szettben arra is jutott ideje, hogy Lopez átemelésénél megint megpróbálkozzon a Federer első mérkőzésén bemutatott láb közötti ütéssel, amely ezúttal nem csapódott a hálónak, bár a másik spanyol könnyedén fejezte be a pontot. A világelső a végén már játszi könnyedséggel nyerte a pontokat a csak asszisztáló Lopez ellen.

A másik spanyol rangadón az 5:7, 6:7, 6:3, 6:3, 7:6-ra diadalmaskodó Fernando Verdasco a nap mérkőzését játszotta David Ferrerrel. A négy és fél órás, döntő szett tie breakban - a US Open az egyetlen Grand Slam, ahol nem két játék különbséggel kell nyerni az utolsó játszmában - két jó ismerős feszült egymásnak a torna eddigi legküzdelmesebb találkozóján. A mérkőzés első felében még Ferrer irányába billent a mérleg, és ugyan a második szettet majdnem kivette a kezéből egy téves vonalbírói ítélet, de Verdasco így sem tudta behúzni a tie breaket. Innen azonban a 0:2-re álló spanyol pillanatai következtek, Ferrer csak a döntő szettben tudott megint valódi ellenfél lenni. Verdasco azonban a mérkőzéssel együtt a mindent eldöntő rövidítést is meg tudta fordítani 1-4-ről, az igazán látványosan megnyert utolsó labdamenet után pedig győzelmi mámorban terült szét a hálónál.

Az Andy Murray-t búcsúztató Stanislas Wavrinka is öt szettre és négy és fél órára kényszerült Sam Querrey ellen, de végül 7:6, 6:7, 7:5, 4:6, 6:4-re ő volt a jobb. Az amerikai sem játszott tudásának megfelelően, azonban Federer párospartnere egyáltalán nem találta a negyedik kiemelt skót elleni lehengerlő formáját, ezért alakulhatott ilyen szorosan a mérkőzés. Wavrinka több fontos pontnál is váratlan ütéseket tudott előhúzni, azonban a második szettben visszaengedte Querrey-t a mérkőzésbe, akinek a negyedik szettben hetedik játszmalabdára még sikerült egy ászt előkapnia, de a döntő játszmában már a jobb játékos győzött.

Stanislas Wavrinka
Stanislas Wavrinka

A nőknél küzdelmes negyeddöntőt játszott a továbbra sem csúcsformában teniszező Venus Williams a 7:6, 6:4-re veszítő Francesca Schiavonéval, aki a US Openre felnőtt a feladathoz, hogy a legjobbaknak is egyenlő ellenfele legyen. Venus szervája az egész meccsen gyengélkedett, az ő szintjén nem mindennapos, hogy egy játékos kettős hibával veszítse el az adogatását, ahogy ez megtörtént vele az első szettben. A Roland Garros-győztes olasz látványos hálójátékkal válaszolt Williams alapvonalbombáira, és a tie breakben is sikerült 4-0-ról egyenlítenie, mielőtt hibákkal bukta a szettet. A második játszma végén már egyikük sem tudta tartani a szerváját, brékekkel dőlt el a meccs.

Venus Williams és Francesca Schiavone
Venus Williams és Francesca Schiavone

Ordító hibákat mutatott be Kim Clijsters, aki végül majdnem két óra alatt győzött 6:4, 5:7, 6:3-ra Samantha Stosur ellen. A Roland Garros-döntős keményen ütötte a labdákat, azonban a meccs színvonala mégis főként a címvédőn múlt. Kezdetben egyáltalán nem találta a pályát, aztán sikerült feljavulnia, de így is végig hullámzott a játéka. A döntő szettben sorozatos brékek és visszabrékek után végül a belgának sikerült először hoznia a szerváját, Stosur pedig elfogyott a küzdelemben. Clijsters és Williams pénteken már egymással mérkőzik az elődöntőben, ha jó napot fognak ki, akkor a torna eddigi legjobb női meccse is összejöhet.

Kim Clijsters
Kim Clijsters

A második kört az elsőhöz hasonlóan három szettben vette a junioroknál a második kiemelt Fucsovics Márton, aki 3:6, 6:1, 6:3-mal már ott van a legjobb tizenhat között. A magyar játékos fejben bizonyult nagyon erősnek, az amerikai Alexios Halebian a meccs végén már nem tudott eléggé koncentrálni.