Djokovics és Nadal játszik Wimbledonért

2011.07.01. 18:04

Novak Djokovics egy látványos, óriási labdamenetekkel tarkított mérkőzésen 7:6, 6:2, 6:7, 6:3-ra legyőzte Jo-Wilfried Tsongát, és ezzel életében először bejutott a döntőbe Wimbledonban. A közönség sokszor állva tapsolt a két teniszezőnek, akik a harmadik szettben két olyan pontot is játszottak, amelynek a végén mindketten földre kerültek.

Az elődöntőben Roger Federert búcsúztató Tsonga lendületesen és lelkesen kezdett, míg a szerb kicsit beragadt. A francia rögtön brékelt, és sikerült egészen a játszma végéig megtartania az előnyét. 5:4-nél kiszerválhatta volna a szettet, azonban a negyedik bréklabdát már nem tudta hárítani az egyre inkább magára találó Djokovics ellen.

A szerb egyenlítése fordulópontot hozott, egyre magabiztosabb lett, míg Tsonga már nem mindig bocsátkozott szívesen hosszabb labdamenetekbe. Djokovics visszaszorította a ki nem kényszerített hibák számát is, majd tie breakben behúzta a játszmát.

Tsongában még benne maradt, hogy kiengedte a kezéből a szettet, így aztán a második játszma elején a szerb rögtön elvette az adogatását, majd még egyszer brékelni tudta a franciát. Tsonga nem volt elég stabil az adogatásainál, miközben Djokovics a labdamenetekben lejátszotta a pályáról, nagyon magas szinten pörgött.

Idáig is bőven voltak látványos labdamenetek, de a harmadik szettben jöttek az igazán akrobatikus mutatványok mindkét oldalról. 1:1-nél előbb Tsonga került földre egy labda visszaadásakor, amire Djokovics is csak vetődve tudott válaszolni, és a francia ugyan még a földről beleért az érkező labdába, de az már nem ment pályára.

Djokovicsnak sikerült brékelnie, és innen már a kezében volt a meccs. 4:2-nél jött az újabb mutatvány, ezúttal azonban Djokovics került először a földre, majd Tsonga magát bedobva megnyerte a pontot. Egy pillanatig mindketten a földön feküdtek, miközben a közönség állva ünnepelte őket.

A látványosan megnyert pont benne maradhatott a szerbben, ugyanis 4:3-nál Tsonga három bréklabdához jutott, amelyekből a másodikat értékesítette is. Egy kis lendületet vett a francia, azonban Djokovics újból brékelt, és 6:5-nél már a meccsért adogathatott. Azonban megint nem koncentrált eléggé, a francia újból három bréklabdához jutott, és kiharcolta a tie breaket. A rövidítés kiegyenlítetten alakult, de végül számos minibrék után 11-9-re Tsonga nyerte a játszmát.

A negyedik szett elején Djokovics megrázta magát, semmire vette el ellenfele szerváját, majd 3:0-ra is vezetett már. A szerb pontosabb volt, egyértelműen irányított, Tsonga hiába próbálta tartani a lépést, a meccset már nem tudta megfordítani.

Djokovics ellenfele vasárnap a címvédő, és első helyen kiemelt Rafael Nadal lesz, aki szetthátrányból fordítva győzte le a hazaiak kedvencét, Andy Murrayt.

Nadal 2008-ban és 2010-ben már nyert Wimbledonban, harmadik győzelmére készül. Meccsük eredményétől függetlenül hétfőtől Djokovics átveszi a világranglista vezetését Nadaltól.

Eredmények, elődöntő

férfi egyes:
Nadal (spanyol, 1.)-Murray (brit, 4.) 5:7, 6:2, 6:2, 6:4
Djokovic (szerb, 2.)-Tsonga (francia, 12.) 7:6 (7-4), 6:2, 6:7 (9-11), 6:3