Pénzdíjak helyett doppingellenőrzést

2013.02.05. 13:56 Módosítva: 2013.02.05. 14:24

Andy Murray szerint a tenisznek tanulnia kell Lance Armstrong botrányából, a sportágnak szigorúbb doppingellenőrzésekre van szüksége.

A skót US Open-bajnok azt sem tartaná elképzelhetetlennek, hogy a tornákon elnyerhető pénzdíjakat csökkentsék, ha ez az egyetlen módja annak, hogy több vérvizsgálatot végezzenek.

„Ha a játékosok pénzdíjából kell elvenni, akkor ezt kell meglépni" – mondta. Hosszú távon szerinte kifizetődik, ha nem folyton doppingbotrányokról olvasnak egy sportág esetében, mint ahogy az a kerékpárral történik.

A Madridban bíróság elé állított, doppingdoktorként emlegetett Eufemiano Fuentes elismerte, hogy tiltott szerekkel látott el sportolókat. A lehetséges kliensek között teniszezők is felmerültek, amikor a spanyol rendőrség őrizetbe vette Fuentest 2006-ban, ugyanakkor csak kerékpárosokat azonosítottak a lefoglalt vér alapján.

Murray szerint ki kellene derülnie, hogy kiket érintett a teniszezők közül a dopping. „Ha százból egy ember doppingol, akkor az én szememben az nem egy tiszta sport, és mindent meg kell tennünk azért, hogy a legmagasabb szinteken és alatta is tiszták maradjanak a játékosok" – mondta a BBC szerint a skót.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) összesen 131 vérvizsgálatot végzett 2011 a 2019 vizeletvizsgálat mellett. 2012-ből még nincsenek adatok.

Az Armstrongot az elsők között elítélő, világelső Novak Djokovics nemrég panaszkodott, amiért tavaly visszaesett a vérvizsgálatok száma. „Fél éve nem estem át vérvizsgálaton. Két-három éve még sokkal rendszeresebb volt ez, és nem tudom, miért vettek vissza" – mondta a világelső szerb.

Roger Federer szintén egyetértett Murray-vel. „Egyetertének a több teszttel." Szerinte kevesebb vérvizsgálatot végeztek rajta tavaly, mint hat-nyolc évvel korábban.