Nadal: Túl agresszív a mai tenisz

2013.02.14. 16:37

Rafael Nadal szerint az egyre több keménypályás verseny tönkreteszi a játékosokat, akik a visszavonulásuk után is a borítás miatt elhasználódott ízületeik miatt szenvednek.

A teniszezők eddig többnyire azon panaszkodtak, hogy az egész éves, sűrű versenynaptár és az ATP-pontok megvédésének kényszere miatt esélyük sincs a regenerációra. Nadal most arra is felhívta a figyelmet, hogy az sem mindegy, milyen borításon játszik valaki.

„Az ATP nem nagyon aggódik a játékosokért, jobban kéne vigyázni rájuk" - mondta a térdsérülése miatt héthónapos szünet után visszatérő Nadal, aki nem remél gyors változást. „A jövő generációinak azonban jó volna, ha egy kevéssé agresszív teniszéletük lenne. Nemcsak a karrierjük közben, hanem utána is számít, milyen állapotban van a testük."

Nadal attól tart, hogy profizmus követelte igénybevétel miatt képtelen lesz majd karrierje után játszani, annyira elhasználódik. „A pályafutásom befejeztével jó lenne, ha képes lennék futballozni vagy teniszezni a barátaimal, de emiatt a borítás miatt aligha fog menni."

Nadal szerint a cementpályák túl kemények, és ez nem a játékosok nyafogása csak, orvosok is bizonyítani tudják, milyen káros a szervezetre: „Az ATP-nek el kéne gondolkodnia azon, hogyan tudná meghosszabbítani a játékosok karrierjét. Elképzelhetetlen, hogy például a futballisták cementpályán játszanak, de nincs még egy olyan sport sem, ahol ilyen agresszív mozgásokat ilyen agresszív felületen végeznének. A miénk az egyetlen sportág, ahol elkövették ezt a hibát, és nem fognak változtatni rajta."

Nadal a múlt héten tért vissza egy chilei tornán, talán nem véletlenül salakpályán, kisebb fájdalmakra így is panaszkodott, és még nincs is igazán formában. A chilei torna döntőjében ki is kapott a nem igazán jegyzett Zeballostól.

A héten Sao Paulóban játszik, szintén salakon, de a párostól már vissza is lépett, hogy az egyénire legyen elég ereje.