Trükkös vagy aljas a wimbledoni kedvenc?

2013.08.28. 12:13

Jerzy Janowicz a wimledoni tornán közönségkedveccé vált, mikor zokogva fejezte be a negyeddöntőt, de a US Openen kevésbé szimpatikus oldaláról is megismerhették. Bunkó volt, vagy csak a fájdalom miatt szervált alattomosan?

Janowicz szombaton az edzőteremben szerzett egy hátsérülést, ezért csak fájdalmcsillapítókkal volt képes egyáltalán felállni a pályára az argentin Maxim Gonzalez ellen.

„Olyan volt, mintha kést döftek volna a hátamba. A hátam alsó részén éreztem fájdalmat. Három napig képtelen voltam edzeni, még járni is alig tudtam. Nagyon jó formában voltam, mielőtt ez történt, ezért is voltam rohadtul csalódott" – mondta Janowicz.

A játék kétségtelenül nem ment neki: 53 kikényszerített hibája volt, idegességében a vizes palackját is a pályára hajította, és a bíróval is sokat veszekedett. 6:4, 6:4-re elveszítette az első két szettet, és a harmadikban sem volt esélye fordítani.

Az ötödik gémben aztán egy alattomos, de akár trükkösnek is nevezhető, alsó szervával próbálkozott. Úgy tűnt, hogy mint más teniszezők, ő is pattogtatja a labdát, de fel már nem dobta, egy pattanás után a dereka alatt ütötte meg váratlanul.

A trükk nem is sikerült, érvénytelen volt a szerva, és a mozzanatot már a közönség sem tűrte, beszóltak a tiszteletlen Janowicznak, aki azzal magyarázkodott, hogy Gonzalez nyerő ütései miatt muszáj volt kitalálnia valami újat. Nem sikerült: 6:2-re a harmadik játszmát is elveszítette.

Federer simán továbbment

Az ezúttal csak 7. kiemeltként induló Roger Federer megnyerte három szettben, 6:3, 6:2, 7:5-re a nyitómérkőzését a szlovén Grega Zemlja ellen, a világelső Novak Djokovics pedig játszi könnyedséggel jutott tovább 6:1, 6:2, 6:2-vel Ricardas Berankis ellen. A felvezető tornákon jól szereplő John Isner is továbbment, a meccs végi interjút pedig csak egy székre állva tudta elkészíteni a riporter a pályán a 2 méter 8 centis játékossal.

Gael Monfils viszont feltehetően a torna legkönnyebb mérkőzését játszotta, mindössze 67 perc alatt nyert 6:1, 6:2, 6:0-ra a román Adrian Ungur ellen. Ennyi pályán töltött idő még a két nyert szettre menő női meccseken sem hosszú mérkőzés, de a férfi mezőnyben kifejezetten ritka egy Grand Slamen.

A 11-es, úgy látszik, nem a győztes kiemelés az idei US Openen; a férfiaknál búcsúzó, 11. kiemelt Kei Nisikori után a nőknél is kiesett a 11. kiemelt Samantha Stosur. A 2011-es US Open-bajnok a 17 éves amerikai Victoria Duvaltól kapott ki 5:7, 6:4, 6:4-re.