Djokovics még jól emlékszik a bombázásokra

2013.09.02. 11:11 Módosítva: 2013.09.02. 11:18

A teniszezők most elsősorban az év utolsó Grand Slamjére, a US Openre koncentrálnak, de ők sem mehetnek el szó nélkül a világ eseményei mellett. Habár a Reuters szerint nem nevezték meg konkrétan a Szíriában tervezett légi csapásokat, de egyértelmű volt, mire utal az egyik újságíró, aki a mostani történésekkel kapcsolatban szerette volna hallani a világelső Novak Djokovics véleményét.

Djokovics Belgrádban nőtt fel, és jól emlékszik a Szlobodan Milosevics ellen, 1999. március 24-én, ENSZ-felhatalmazásra megkezdett NATO-akcióra. A légi csapások június 10-én, két és fél hónappal később értek véget Szerbiában.

„Teljességgel ellenzek bármilyen fegyvert, bármilyen légi csapást, rakétatámadást. Ellenzek mindent, ami rombol, mivel saját tapasztalatból tudom, hogy ez senkinek sem tesz jót" – mondta. Senkinek nem kívánja, hogy átélje, amit nekik kellett, írja az AFP.

„Megerősített minket az a két és fél hónap. Próbáltuk a jó oldalát nézni, hiszen gyerekek voltunk. Azt gondoltuk, hogy jó, nem kötelező iskolába menni, akkor többet teniszezhetünk" – emlékezett vissza az akkoriban 12 éves teniszező. „Lényegében végig a teniszpályán voltunk, miközben a fejünk fölött elszálltak a gépek. Egy-két hét után próbáltuk tovább élni az életünket.

„Nem volt ráhatásunk. Szerencsére mind túléltük" – mondta, de hozzátette, hogy ez az időszak és különleges helyzet fontos tapasztalatként kíséri végig életében.

Djokovics néhány hónappal később, 1999 szeptemberében került a Pilić teniszakadémiára Németországban, ahol négy évig készült, és megkezdődött a mostanra a világelsőségig érő profi karrierje. A US Openen vasárnap Djokovics 6:0, 6:2, 6:2-re győzte le a portugál Joao Sousát, már ott van a legjobb 16 között.

Az aktuális helyzet Szíriában

Barack Obama amerikai elnök szombat este bejelentette, hogy ugyan döntött a beavatkozásról, de ehhez a kongresszus felhatalmazását kéri. Az amerikai törvényhozás a szeptember 9-i héten dönt a kérdésben. John Kerry külügyminiszter szerint bizonyítékok alapján vér- és hajmintákkal is igazolni tudják, hogy szarint vetett be a szíriai rezsim augusztus 21-én Damaszkusznál. A katonai beavatkozást ellenző oroszok ugyanakkor nem találják meggyőzőnek az amerikai bizonyítékokat. A szíriai helyzetről bővebben>>>