Messze még Serena trónfosztása

2013.09.02. 20:54

Bár az amerikai Serena Williams egyelőre még karrierje csúcsán van, sokan már az utódját látják Sloane Stephensben. A 20 éves teniszező rohamosan fejlődik – két éve a US Open indulásakor még a 100-on kívül volt a WTA ranglistáján, jelenleg viszont már a tizenhatodik. Az utódlás kérdése ráadásul felkapott téma lett az amerikai teniszben, miután a férfiaknál a US Open indulása óta egyetlen indulójuk sem került be a legjobb 16 közé.

A trónfosztásra azonban még nem érett meg, ez világosan kiderült Serena Williams elleni meccsén. A negyedik körben rendezett mérkőzésen ha nem is esedékes, de mindenképp érinthető téma volt a korszakváltás, hiszen a versenyben maradt 16 női teniszező közül a legidősebb és a legfiatalabb találkozott, így az Arthur Ashe Stadiumban lényegében az amerikai női tenisz jelenét és jövőjét láthatta a közönség.

Stephens 4-4-ig tudta tartani a lépést Serenával, ráadásul úgy, hogy 2-4-ről állt fel, Williams második brékje azonban már a játszmát jelentette. A folytatásban aztán Serena felőrölte fiatalabb honfitársát, ami nem is meglepő, hiszen 216-5 a mérlege a Grand Slameken, amikor nyeri az első szettet. A második játszmában már Stephens első adogatását elvette, onnan pedig meg sem állt, és 6-1-gyel nyerte a szettet, úgy jutva a negyeddöntőbe, hogy eddig csak 13 gémet vesztett eddigi négy mérkőzésén.

Williams nem sokkal a US Open után, szeptemberben lesz 32 éves, míg Stephens márciusban töltötte be a húszat. Ő a legfiatalabb játékos a WTA Top20-ban, idén ráadásul mind a négy Grand Slamen a legjobb 16 közé jutott – erre csak vasárnapi legyőzője, illetve Agnieszka Radwanska volt képes.

Ez volt az első, összességében mindössze a harmadik, találkozásuk azóta, hogy Stephens legyőzte Williamset januárban az Australian Open negyeddöntőjében (3-6, 7-5, 6-4), mely után a felek komoly nyilatkozatháborút indítottak, ennek azonban nyoma sem volt vasárnap. Stephens remek játékkal próbált ismét túljutni Williamsen, ő azonban talán idei legjobb formájában van a US Openen, ezzel pedig nem tudott mit kezdeni a 20 éves ellenfele.

A két játékos állandó összehasonlítgatása elkerülhetetlen, és bármilyen fényes jövő is vár Stephensre, az amerikai női teniszezők jelene még vitathatatlanul Serena Williams.