Djokovics küzdelmes ötszettesen fordított

2013.09.07. 23:30 Módosítva: 2013.09.08. 01:37

A világelső Novak Djokovics nem tökéletes játékkal, de a végére nagyon biztosan nyert 2:6, 7:6, 3:6, 6:3, 6:4-re Stanislas Wawrinka ellen, így zsinórban negyedik éve jutott be a US Open döntőjébe. Ezzel az is biztos, hogy a torna után is a szerb vezeti majd a férfi ranglistát. A döntőben a Richard Gasquet-t legyőző Rafael Nadallal játszik majd.

Az elődöntőig Tomas Berdychet és az előző körben a címvédő Andy Murray-t is legyőző svájci az elején annak ellenére is jobb tudott lenni Djokovicsnál, hogy borzasztó százalékban jöttek az első szervái és a fonák egyenese sem sült a szokásos módon. A világelső azonban a rossz kezdés után fokozatosan át tudta venni a kezdeményezést, és sokkal stabilabban fejezte be a mérkőzést.

Wawrinka rögtön 1:1-nél brékelni tudta a sokat hibázó Djokovicsot, aki a második szervák után alig-alig tudott pontot nyerni. Egy újabb brékkel már 4:1-re vezetett a svájci, akinek hiába vette el egy küzdelmes gémben a szerváját Djokovics, utána semmire, kettős hibával ajándékozta oda a következő adogatását.

A második szettben Djokovics már kezdett magára találni, Wawrinka pedig többet hibázott. Ennek ellenére is a szerb bukta el előbb az adogatását, de vissza is tudott jönni, így a végén a tie break döntött a játszmáról. Wawrinka a szett végén tudott ugyan válaszolni a rettentő pontosan adogató és agresszíven támadó Djokovics feljavulására, de a rövidítésben többször is hibázott, így az 7-4-re a szerbé lett.

A kiegyenlítés után sem tudta átvenni Djokovics az irányítást, mentek egymás után a harmadik szettben. Wawrinkának azonban végül előnyt jelentett, hogy ő kezdhette a játszma elején az adogatást: 4:3-nál Djokovics egészen váratlanul semmire elbukta a szerváját, így Wawrinka kiszerválhatta a szettet. Ezekben a pillanatokban ő volt a stabilabb, egy 35 ütésváltásos maratoni labdamenetbe is végül Djokovics hibázott bele.

Stanislas Wawrinka snaps his racket over his knee

Ennek ellenére sem tudott azonban építkezni a szettelőnyből a svájci, Djokovics rögtön elvette az adogatását, ami meg is zavarta Wawrinkát. 2:0-nál 15-15 volt Djokovics adogatásánál, amikor a svájci teljesen feleslegesen a földhöz vágta az ütőjét, azonban nem érte be egy kisebb sérüléssel, végül a térdén szabályosan kettétörte azt. Ezt már nem hagyta szó nélkül a mérkőzésvezető sem, aki büntetésből adott egy pontot Djokovicsnak. A szett eleji néhány rossz pillanat sokba került a 4:1-nél a pályán kívül ápolást is kérő Wawrinkának. Hiába hozta innentől már a szerváit, Djokovics kiszerválhatta a játszmát és megint kiegyenlített a szetteket tekintve.

A döntő szett elején 1:1-nél a mérkőzés leghosszabb, 21 perces gémét hozták össze egészen káprázatos labdamenetekkel tarkítva. Wawrinka öt bréklabdát hárított, többször is volt előnyben, de csak a 13. egyenlő után tudta befejezni a játékot. Ebből azonban nem tudott erőt meríteni, sőt, úgy tűnt, hogy ez után fáradt el igazán. Djokovics két bréklabdát még elhibázott a következő Wawrinka-adogatásnál, de utána már megcsinálta a bréket. Ezek már egyértelműen Djokovics pillanatai voltak, ő maradt a stabilabb a végére, nagy szervával húzta be a meccset.

Az Australian Openen játszott hasonlóan kemény ötszettes után ezúttal is Djokovics nyert, és ott lesz a hétfői döntőben, Wawrinka viszont nagyszerű évet tudhat maga mögött, és Roger Federer visszaesésével az elsőszámú svájci teniszezővé léphet elő.

Djokovics ellenfele a döntőben Rafael Nadal lesz, aki 6:4, 7:6, 6:2-re győzte le a másik elődöntőben Richard Gasquet-t. Az egy sokkal simább mérkőzés volt, de Gasquet azért nem adta könnyen magát. Az első szett elején rögtön elbukta a szerváját, utána pedig hiába tudta tartani az adogatásait, Nadal már végigvitte a bréket. Az ugyanakkor végig látszott, hogy a spanyol tart Gasquet hírhedt fonákjától, amivel jó párszor be is vágta a szép nyerőket.

A második szett elején úgy tűnt, hogy Nadal gyorsan elhúzhat, de ezúttal Gasquet vissza tudott jönni a brékhátrányból, és voltak még lehetőségei, a tie breakben azonban már 7-1-re Nadal volt a jobb. A harmadik szett legelején még nem tört meg teljesen Gasquet, de utána már sima volt Nadal útja a meccs végéig.