Serena Williams beérte Federert

2013.09.09. 02:14 Módosítva: 2013.09.09. 02:21

Serena Williams tavalyi döntős ellenfele, a fehérorosz Viktorija Azarenka ellen 7:5, 6:7, 6:1-gyel megvédte címét a US Openen, amit már ötödször tudott megnyerni. Az amerikai világelső összességében már tizenhetedik Grand Slamjét nyerte.

Williams az első szettben és a második szett végén is szenvedett a szélben, sokadszor sem tudta befejezni már abban a játszmában a meccset, de rettentő agresszív volt, és a mérkőzés legnagyobb részében ő tudott irányítani. Azarenka fontos pillanatokban tudott erősíteni, de nem volt elég stabil a saját szervái mögött.

A meccsnek a világranglista első két helyezettjének újabb találkozója előtt külön súlyt adott, hogy Azarenka döntő szett tie breakben megverte Williamst a Cincinnati felvezető torna döntőjében. Az amerikaiban két lábhiba is rossz emlékeket ébreszthetett: 2009-ben a Kim Clijsters ellen elveszített elődöntőben egy lábhiba bemondása után egy vonalbírót fenyegetett meg dühében, amiért pontlevonással és 82 500 dolláros bírsággal büntették.

Azarenka rögtön a meccs elején elbukta a szerváját, de vissza tudott jönni, és ő tudott jobban játszani a szélben, nagyobb probléma nélkül hozta a szerváit. Williams a kellemetlen körülmények között is támadott, 5:4-nél pedig egy 10 perces gémben megoldotta a szettben maradást. A következő gémben Azarenka 40-15-ről sem tudta befejezni az adogatását, Serena pedig semmire szerválta ki a játszmát.

Az amerikai lendülete kitartott a második szett elején is, rögtön brékelte Azarenkát, és négy játékot nyert zsinórban, mire a fehérorosz újra megvetette a lábát. Volt két bréklabdája is Azarenkának, de nem tudott visszajönni, sőt, Williams duplabrékelőnybe került. Azarenka szervája komolyan gyengélkedett a második szett végén, három kettős hibát is ütött egy játékon belül.

4:1-es vezetésnél azonban Williams váratlanul elbukta a szerváját, és a hatalmas alapvonalcsatát nyerő tenyeressel hozó Azarenka a brék mellé tudta rakni a sajátját is. Az előző elbukott szervájából tanulva Williams esélyt sem adott ellenfelének a következőnél, semmire hozta az adogatását. A megint feltámadó szélben azonban hibázni kezdett, így képtelen volt kiszerválni a meccset.

Azarenka sem tudta azonban összerakni az adogatásait, 5:5-ös egyenlítés után Williams másodszor is szerválhatott a torna megnyeréséért. A fehérorosz azonban mindent beleadott, Serena kettős hibájával pedig kiharcolta a tie breaket. A rövidítésben is volt előnyben az amerikai, két szettlabdát is hárított, a harmadikkal azonban nem bírt, így hihetetlen izgalmak között döntő játszma következett.

Serena rettentő csalódottan ült le a pihenőre, de a döntő szett elején mindketten tartották magukat. Végül Azarenka lendülete fogyott el, megint kettős hibát ütött, ezzel bukta el a szerváját 2:1-nél. Utána Williams nagyon keményen, ellentmondást nem tűrően hozta a saját adogatását, újból duplabrékelőnybe került, és a fehérorosznak már nem volt visszaút. A torna megnyerése után Williams boldogan ugrált be a hálóhoz, és ünnepelte újabb győzelmét.

Williams nem sokkal 32. születésnapja előtt a legidősebb US Open-bajnok lett, az örökranglistán pedig 17. Grand Slam-győzelmével már a hatodik helyen áll a nők között. A férfiaknál Federer 17-szeres GS-bajnokként abszolút vezet, de a nőknél Margaret Court 24 győzelemmel áll az élen. Serena ettől még messze van, de a formáját nézve még jó néhány nagy győzelem vár rá.