Nadal sebes kézzel verte Federert

2014.01.24. 13:07

A világelső Rafael Nadal 7:6, 6:3, 6:3-ra legyőzte Roger Federert az Australian Open elődöntőjében, ezzel bejutott a vasárnapi fináléba, ahol majd a másik svájci, Stanislas Wawrinka lesz az ellenfele.

Nadal a második és a harmadik játszmában már nagyon magas színvonalon teniszezett, igazán csak az első szettben volt esélye a svájcinak, amikor még mindketten sokat hibáztak. Federer a továbbiakban is a szokásosnál többet rontott, végül 50 ki nem kényszerített hibát ütött 34 nyerő mellé, míg Nadal 28-25-tel pozitívban tudott zárni. A mérkőzés alakulását itt olvashatja vissza percről percre>>>

Mindketten a szokásosnál idegesebben kezdtek, érződött a hihetetlen nyomás, sokkal inkább a rontásokról, semmint a szép nyerőkről szólt az első szett. A rövidítés–röpte-kombókat elég jól hozta Federer, de végül az döntött, hogy a rövidítésben Nadal sokkal inkább egyben volt fejben, 7-4-re nyerte a tie breaket.

A második szett elején ápolást kért Nadal, a korábban is látott, csúnyán kisebesedett vízhólyagot kezelték, tapaszt is kapott rá. Ez ugyanakkor nem hátráltatta, egyre magabiztosabb lett a játszmában, és hiába javult fel Federer is, már Nadal játékát játszották. A hosszú labdamenetekből, a tenyeresre indított támadásokból pedig Federer nem jöhetett ki jól. 3:2-nél átvette a kezdeményezést Nadal, lebrékelte a svájcit.

A harmadik szettben már nem nagyon volt esélye Federernek, a fonákjai rendszeresen elfogytak Nadal ellen. Ugyan 2:1 után vissza tudott még jönni brékhátrányból, majd pedig megfordította egy adogatójátékát, de ebből sem tudott erőt meríteni. Nadal újból brékelt, aztán a végén egy harmadikkal fejezte be a meccset.

Eddigi 33 meccsükből már 23-at nyert Nadal, és 10-et Federer. Nadal sebes keze ellenére is a vasárnapi döntő nagy esélyese, Stanislas Wawrinka eddigi 12 meccsükből még szettet sem tudott nyerni ellene. Wawrinka ugyanakkor sokat lépett előre tavaly, idén pedig a 3. helyre is feljöhet az Australian Open után a világranglistán.