2 perc híján rekordhosszú döntőt nyert Sarapova

2014.06.07. 18:30

Sorban harmadszor volt döntős Marija Sarapova a Roland Garroson, amiből kettőt meg is nyert, miután elképesztő csatában, három óránál is hosszabb játék után legyőzte a román Simona Halepet.

Az első szett nagyon nehezen indult Marija Sarapovának, nagyon gyorsan 2-0-ra vezetett Halep, utána viszont beindult az orosz, még ha a harmadik gémet szenvedve nyerte is. Sorban 5 gémet nyert, de 5-2 után feltámadt a szél, ami kicsit megzavarhatta. Elkezdett hibákat ütni, 5-4-re fel is jött Halep, de onnan be tudta fejezni Sarapova az első szettet, melyhez csaknem egy órára volt szükségük.

Az szett utolsó gémében látott összeszedett játékkal kezdte a másodikat is, az első gémet egyből semmire nyerte, de hamar visszaesett újra a 2012-es RG-győztes, miközben Halep is sokat javult. A remek játék közben gyakran állva tapsolt a közönség, ahogy a román kiegyenlített 2-2-re, a fordítás viszont nem jött össze neki, bár Sarapova egy gémen belül három kettős hibát is elkövetett.

4-4-ig együtt haladtak, ám az orosz 40-15-ről nem tudta befejezni a saját adogatását, Halep elvette az és 5-4-nél már a szettért - és az egyenlítésért - adogathatott. A szett vége viszont még odébb volt, ugyanis sorban három újabb break következett, majd a rövidítés. Ott Sarapova nagyon közel állt a győzelemhez, ám 5-3-ról nem tudta megnyerni a meccset, Halep remekül szedte össze magát és sorban négy pontot nyerve, az első szettlabdáját kihasználva kiegyenlített.

2001 óta először jutottak el a harmadik szettig a Roland Garros női döntőjében, ami ugyanolyan hullámzó volt, mint az előző kettő. Hiába tűnt úgy a harmadik gémben, hogy Sarapova kezd fölénybe kerülni, miután semmi-harmincról mentette meg saját adogatását majd vette el Halepét, de a román onnan is vissza tudott jönni 4-4-re.

Ezzel a feltámadással viszont el is fogyott minden ereje, az orosz a következő két gémet elképesztően simán nyerte meg - amit a végső győzelméről nem lehet elmondani. Marija Sarapova így ötödször nyert Grand Slam-tornát és a Roland Garros lett az első a négyből, melyen duplázni tudott. Érdekesség, hogy akárcsak a négy korábbit, ezt is páros évben nyerte, hiszen korábban 2006-ban, 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben tudott nyerni.

Simona Halep élete első GS-döntőjében hatalmasat játszott, nem véletlen, hogy a mérkőzés után az ő nevét skandálta a közönség, de Sarapova elképesztő öröme is arról árulkodott, hogy mekkora mérkőzés végén tudott nyerni. A döntő egyébként három órán és két percen át tartott, amivel majdnem minden idők leghosszabb RG-fináléja lett, ám a rekord továbbra is Steffi Graf és Arantxa Sanchez Vicario 1996-ös döntőjéé maradt, amely két perccel hosszabb volt.

A vége 6-4, 6-7 (5-7), 6-4 lett. A férfi döntőt vasárnap 3-tól Rafael Nadal és Novak Djokovics játssza majd.