Williams beérte Navratilovát és Evertet

2014.09.08. 00:53

Serena Williams nem a legjobb játékával, de így is magabiztosan győzte le 6:3, 6:3-ra Caroline Wozniackit a US Open döntőjében, ezzel az örökranglistán utolérte Martina Navratilovát és Chris Evertet, neki is 18 Grand Slam-győzelme van már. Az amerikai zsinórban harmadik US Openjét nyerte, összességében pedig már hatszor tudott győzni New Yorkban, ezzel a hazai GS-jén a legsikeresebb.

Az elején Williams is bukott adogatást a sok hibával, de utána érvényesült a támadó játéka, végig ő irányított. Wozniacki a második szervái mögött nagyon sebezhető volt, keveset kockáztatott, így pedig esélye sem volt.

Williams saját bevallása szerint is idegesen kezdte a mérkőzést, a hibák miatt pedig Wozniacki rögtön bréklabdához jutott, de ezt ásszal hárította az amerikai. Innentől azonban az oda-vissza brékek időszaka következett, de ezek is elsősorban Williams nyerőin vagy pedig hibáin múltak.

Wozniacki ugyanis hihetetlenül szenvedett a saját szervái mögött, pontot is alig bírt nyerni, végül egészen 5:2-ig kellett várni, hogy hozni tudja az adogatását. Ez sem segített sokat rajta, mert Williams nagyon simán behúzta a szettet, amiben 41 százalékban ütötte csak be az első szerváit és több ki nem kényszerített hibája volt, mint nyerője.

A második szett elejére sem tudott változtatni Wozniacki, a szerváit nem variálta elég jól, a második adogatások után sorra bombázta be a nyerőket az amerikai. Fontos volt, hogy Wozniacki 3:1-nél hozni tudta a szerváját, és kezdett is feljavulni, de Williams nem engedett teret neki a saját adogatásainál. Az is jelzésértékű volt, hogy a meccs végére előkerülő látványos teniszből, például egy 26 ütéses labdamenetből is Williams került ki győztesen.

Az amerikainak végül adogatnia sem kellett a bajnokságért, újból brékelte Wozniackit és arcát a kezébe temetve, boldogan terült el a pályán. Elérzékenyülve, könnyeivel küszködve, de sokat mosolyogva mondott mindenkinek köszönetet a meccs után. „Annyira örülök, mint az első Grand Slam-győzelmemnél" – mondta (azt egyébként szintén a US Openen érte el).

A 18. GS-győzelem mellé az így beért Chris Everttől és Martina Navratilovától kapott egy ajándékkarkötőt is. Az Open-érában már csak Steffi Graf előzi meg 22 győzelemmel, a tenisztörténelemben pedig Margaret Court vezeti a GS-győzelmek listáját 24 bajnoki címmel. Williams most 32 éves, de ha jól játszik, akkor nem nagyon van ellenfele a mezőnyben, ezért könnyen lehet, hogy lesz még esélye ezeket a rekordokat is beállítani.