Monfils lenyomta Federert a Davis Kupa-döntőn

2014.11.21. 22:48

Stan Wawrinka négy szettben nyert Jo-Wilfried Tsonga ellen, a hátsérülés miatt vasárnap a londoni évzáró teniszvébé döntőjétől visszalépő Roger Federer viszont még óvatos volt, Gaël Monfils pedig bombajátékkal csapott le a lehetőségre, így az első nap után 1-1-es döntetlenre áll Franciaország és Svájc a BNP Paribas Davis Kupa döntőjében a franciaországi Lille-ben.

A lille-i Pierre Mauroy stadionban 27,432 néző várta a salakon kezdődő döntőt, ami világcsúcs: soha sehol ennyi ember egyszerre férfi teniszmeccset még nem tekintett meg (A legtöbb néző előtt lejátszott teniszmeccs egy gálamérkőzés volt 2010. július 8-án Kim Clijsters és Serena Williams között a brüsszeli Badouin Király Stadionban – ezen 35 681 néző volt ott.).

A rekordszámú közönség parázs hangulatot teremtett. A zömében francia nézősereg fülsiketítő „Allez Les Bleus!" csatakiáltással éltette Monfils-t és Tsongát. A kicsi, de lelkes svájci kontingens viszont tehénkolompokkal és dobokkal csapott nagy zajt.

A házigazda franciák salakos pályaborítást választottak, amin már hetek óta készülhettek a nagy összecsapásra, míg a svájciak két ásza, Wawrinka és Federer a múlt heti londoni döntőn még keménypályán versenyzett, és – noha Federer például másfél hónapja edzett egy kicsit a másik borításon – így csupán néhány napja ízlelgethették a salakot.

Ennek ellenére az első meccsen Wawrinka repülőrajtot vett az idegesen, sok hibával teniszező Tsonga ellen. A 6:1-re elvesztett első játszma után azonban Tsonga átvette az irányítást és Wawrinka apró megingását kihasználva 2:1-nél brékelt, ami elégnek is bizonyult a második szett megnyeréséhez. Tsonga lendülete a harmadik játszmában megtört, Wawrinka erőteljes támadójátékkal, a salakon ritkán alkalmazott szerva-röpte kombinációkkal és lélegzetelállító fonákokkal erőltette rá akaratát a franciára. Végül sima 6:3, 6:2-vel abszolválta a harmadik és negyedik szettet.

Utána jött Federer és a háta: egészen csütörtökig a hétvége nagy kérdése volt, hogy vállalja-e a játékot a ranglista 2. svájci. A 17-szeres Grand Slam-bajnok alig edzett a héten és a meccs előtt is kihagyta a hosszabb gyakorlást, csak 20-25 percet ütögetett bemelegítésként. Federer végül vállalta a játékot, de a svájciaknak nem sok örömük telt benne. A láthatóan óvatos svájci messze legjobbja alatt kezdett, míg Monfils úgy játszott, mintha az élete múlna rajta.

6:1-re gyorsan lelépte Federert az első szettben, majd a második szett elején 1:1-nél is rögtön brékelt. Ahogy a meccs haladt előre úgy Federer is fellazult egy kicsit, ám a szinte önkívületben játszó francia megállítására nem volt esélye. Monfils majdnem minden győztes pontját hangos kiáltásokkal és a nézők hergelésével ünnepelte. Olykor úgy tűnt, hogy ő biztatja a közönséget és nem fordítva. A második, 6:4-re megnyert játszma után a harmadik tulajdonképp csak formalitás volt és Monfils alig 1 óra 46 perc alatt 6:1, 6:4, 6:3-as győzelemmel kiegyenlítette a Davis Kupa döntőjének állását.

Az 1-1-es állás nagy taktikai csatát sejtett a szombati páros és a vasárnapi egyéni meccsekre, összesen még három mérkőzés van hátra. A kulcskérdés továbbra is az, hogy a svájciak mennyire számíthatnak Federerre.

tag-reuters (17)
Fotó: Gonzalo Fuentes

A sajtótájékoztatón Severin Lüthi svájci kapitány bizakodva tekintett az elkövetkező két nap elé. Maga Federer is sikerként könyvelte el, hogy három szettet végig tudott játszani és a pályához is sikerült hozzászokni, a meccs előrehaladtával pedig egyre jobbnak érezte a helyzetet.

A sajtótájékoztatón nem zárták ki, hogy nem Marco Chiudinelli és Michael Lammer meccsel majd párosban, hanem esetleg Federer is beszáll – Wawrinkával az oldalán Pekingben megnyerték párosban az olimpiát, ezért nem teljesen idegen tőlük ez a felállás. Federer jelezte, hogy alapvetően nem lenne gondja azzal, ha az egész hétvégét végig kellene játszania, sőt, talán a plusz mérkőzés még segíthetne is neki a vasárnapi újabb egyes meccs előtt. Lüthi mindesetre csak szombatra ígért döntést.

Míg a franciáknál egyértelműnek tűnik Julien Benneteau és Richard Gasquet szerepeltetése a szombati párosban, a svájciak felállása sokat el fog árulni arról, hogy hogyan próbálnak meg két pontot szerezni a hátralévő három meccsből. Izgalmas két nap következik.