Serena Williams hengerelt, szenvedett, 20. Grand Slamjét nyerte

2015.06.06. 17:59

A világelső Serena Williams megnehezítette a saját dolgát, de végül 6:3, 6:7, 6:2-re legyőzte a döntőben a cseh Lucie Safarovát a Roland Garroson. Ezzel harmadszor nyerte meg a salakpályás Grand Slamet, összességében pedig már 20. GS-jénél jár.

Nagyon magabiztosan kezdte a döntőt az amerikai, aki a hosszabb labdamenetekben rendre le tudta gyorsítani Safarovát, és kemény ütésekkel dominált. Először 2:1-nél brékelte le a cseh teniszezőt, aki ugyan hárított nyerő tenyeressel is később bréklabdát, de Williams így is kiszerválta a szettet 6:3-mal.

A második szett elején sem jött fordulat, Williams egy nagy labdamenet végén rögtön brékkel kezdett, Safarova pedig hiába volt agresszív, az amerikai rá tudott kontrázni. Williams már duplabrékelőnybe került 4:1-gyel, és szinte a kezében érezhette a trófeát. Egy szép tenyeres nyerő után boldogan ugrott a magasba, de ez a lejtmenet kezdetét jelentette: 40-15-ről kettős hibával bukta el a szerváját, és a sorozatos hibáit ki tudta használni a vérszemet kapott Safarova.

A játék képére jellemző, hogy a cseh teniszező a legutolsó 15 pontból 12-t megnyert, Williams pedig a 4:1-es vezetés után hirtelen 5:4-es hátrányban találta magát. Az amerikainak ezen a ponton sikerült szettben maradnia, sőt, lebrékelte Safarovát, és kiszerválhatta volna a meccset. Továbbra sem volt azonban túlságosan stabil, belerontott, Safarova pedig jó játékkal harcolta ki a tie breaket. Ahol aztán tovább tudta vinni a lendületét, és 7-2-vel hozta a rövidítést, egyben kiegyenlített a szetteket tekintve.

A döntő szett elején sem sikerült még magára találnia Williamsnek, Safarova 2:0-s vezetést szerzett, azonban hamarosan már összerakta a játékát. 2:1-nél visszajött, megint keményen, kevesebb hibával kezdett teniszezni, végül pedig akkor fordult meg újra minden, amikor Safarova elrontotta 3:2-nél a bréklabdát, így az amerikai előnybe került. A cseh teniszező mindent megpróbált, de innentől már ő kényszerült sorozatos hibákra, végül pedig Williams egy hatalmas ordítással nyugtázta három meccslabdáját. Ezúttal nem ugrott a magasba, de mindkét karját az ég felé emelve örült 20. Grand Slam-győzelmének.

A harmadik helyen kiemelt Ivan Dodig, Marcelo Melo horvát, brazil kettős nyerte a férfi párosok versenyét a francia nyílt teniszbajnokságon, ugyanis a szombati döntőben három szoros játszmában legyőzte az elsőként rangsorolt amerikai Bryan fivéreket.

Férfi páros: Ivan Dodig, Marcelo Melo (horvát, brazil, 3.)-Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 1.) 6:7 (5-7) 7:6 (7-5), 7:5