Federer és Nadal: két év után újratöltve

2015.10.31. 22:57

Roger Federer és Rafael Nadal is megnyerte az elődöntőjét, így egymással találkoznak majd a bázeli tenisztorna vasárnapi fináléjában. Nadal egy küzdelmes meccsen győzte le 6:4, 7:6-ra a jó formában teniszező Richard Gasquet-t, míg Federer alig egy óra alatt jutott túl 6:3, 6:4-re az amerikai Jack Sockon.

Nadal kicsit döcögősen kezdett, Gasquet pedig okosan engedte át a kezdeményezést, mert a spanyol bele is hibázott pontokba, és a tornán már sokadszorra elbukta az első adogatását. Az első szett közepén ijedten hördült fel a közönség, amikor a spanyol a jobb térdéhez kapott, és sántikált is kicsit, de aztán a tréner lekezelte, és később már nem látszott, hogy zavarná.

4:3-nál Nadal késztette nyesésekkel hibára Gasquet-t, a kiegyenlítés után pedig egy fokozattal feljebb kapcsolt, és brutális tenyeresekkel ostromolta a francia egykezes fonákját. Gasquet két szettlabdát még hárítani tudott, de a harmadikat már szépen kijátszotta Nadal.

A megnyert játszma után váratlanul 0-40-nel indított a spanyol a második szettben, a továbbra is nagyon pontosan játszó Gasquet pedig megint el tudta venni az adogatását. Utána mindketten szépen hozták az adogatásaikat, Nadal kétszer is tökéletes átemelést játszott meg Gasquet ellen, de csak a szett legvégén lett esélye visszajönni.

5:4-nél azonban egymás után két kettős hibát is ütött a francia, ami sokba került neki, mert Nadal kíméletlenül elvette az adogatását. A szett és a meccs végül egy izgalmas tie breakben dőlt el, amiben Nadal még vezetett 4-2-re, aztán viszont két adogatását is elbukta, így szettlabdája is volt a franciának. A végén azonban a spanyol akarata érvényesült, 9-7-tel bejutott élete első bázeli döntőjébe.

Federer elődöntője sokkal könnyebben alakult, Sock sokat hibázott, és mindkét szettben már az elején elbukta az adogatását, míg a svájci a néhány saját rontás ellenére összességében stabil volt. Megint volt SABR (sneak attack by Roger), amiért kapott is egy elismerő lábdübörgést a közönségtől, és már 5:1-re vezetett a második játszmában, amikor veszített kicsit a koncentrációjából. Socknak sikerült elvennie a svájci adogatását, de a második alkalommal már könnyen szerválta ki a meccset Federer.

Federer és Nadal utoljára majdnem két éve, a tavalyi Australian Open elődöntőjében játszottak egymással, akkor a spanyol nyerte a meccset három szettben. „Fantasztikus befejezése ez a tornának" – mondta többek között Federer, aki vasárnap majd hazai közönség előtt próbálkozhat régi nagy mumusa legyőzésével.

Nadal is felidézte, hogy Madridban már többször is döntőztek, most viszont Federer szülővárosában, svájci terepen is lehetőségük nyílik erre.