Federer mindig meglepődik, hogy meccsei után nem viszik doppingellenőrzésre

2015.11.13. 19:23

Roger Federer kevesli a teniszezők között elvégzett doppingvizsgálatok számát.

A svájci játékos a vasárnap kezdődő ATP-világbajnokság pénteki, londoni sajtótájékoztatóján kifejtette: mindig meglepődik, amikor a meccsei végén lesétál a pályáról, és nem kötelezik doppingellenőrzésre. A gyakoribb kontrollra szerinte azért van szükség, hogy biztosítsák a sportág tisztaságát, és mindenki biztos lehessen benne, hogy a teniszt nem sújtják olyan problémák, mint például az atlétikát.

A 17-szeres Grand Slam-győztes úgy véli, a több ranglistapontot adó, magasabb összdíjazású tornákon már a negyeddöntőtől kezdve rendszeresíteni kellene a teszteket. „Ha ezt sikerülne állandósítani - nem hetekig vagy hónapokig, hanem évekig -, akkor lenne igazán elrettentő hatása".

A versenyen kívüli mintavételek gyakoribbá tételét is sürgető 34 éves teniszező azt követően szólalt meg a témában, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn közzétett jelentéséből kiderült: államilag támogatott doppingolás fertőzte meg az orosz atlétikát, de az országban más sportágakat is érint a probléma.

Federer hangsúlyozta, hogy a svájci doppingellenes rendszert megfelelően hatékonynak és szigorúnak tartja, őt például már ötször ellenőrizték az idén, mindannyiszor versenyeken.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) által - az ATP-vel és a WTA-val együttműködésben - felügyelt sportági doppingellenes programot 1993-ban vezették be, a versenyen kívüli mintavételeket 2005-ben kezdték. (MTI)