Borostás Federer várja Djokovicsot a vb-ért

2015.11.21. 23:29

A világranglista 3. Roger Federer 7:5, 6:3-ra 1 óra 10 perc alatt legyőzte honfitársát, a Roland Garros-bajnok Stan Wawrinkát a londoni teniszvébé második elődöntőjében. Így megint Federer és a világelső Novak Djokovics jutott a döntőbe.

A két svájci tavaly is az elődöntőben találkozott egymással a vébén, az a meccs pedig nyomot hagyott mindkettőjükben. Egy küzdelmes mérkőzésen, négy meccslabdát hárítva tudott csak továbbjutni Federer, ráadásul felesége az egyik Wawrinka-szervánál bekiabált a másik svájcinak. Federer végül a háta miatt nem tudott kiállni másnap a döntőben Djokovics ellen, viszont egy héttel később együtt nyerték meg a Davis Kupa-döntőt Svájcnak.

Azóta többször is játszottak idén, de a tavalyi elődöntő után most megint érződött azért némi feszültség a meccs elején. Viszont egy brék, majd visszabrék után a megint borostásan pályára lépő Federer már nagyon könnyedén kezdett el játszani, sokszor parádézott a hálónál is, míg Wawrinkának a mozgása sem volt tökéletes, és fontos pontokba is rendszeresen belehibázott.

Elsőre mindketten semmire hozták az adogatásukat, de utána Federer került előbb bajba. Már a második szervagémjénél sem jöttek az első szervái, a következőnél pedig még szerencséje sem volt mellé. 2:2-nél kettős hibát ütött, aztán tenyeressel rontott, a szépen támadó Wawrinka pedig egy hálón is megpattanó labdával bréklabdához jutott. Federer tenyerese kipattant a hálóról, így végül el is bukta a játékot. A második számú svájci nagyon pontosan szervált, Federer pedig még mindig hibázgatott, úgyhogy Wawrinka könnyedén erősítette meg a bréket.

A következő adogatójátékánál azonban nem tudott stabil maradni, kettős hibával juttatta két bréklabdához Federert, aztán pedig kiütött egy fonákot, így le is adta az előnyét. Innentől kezdett megint felszabadultabban játszani Federer, gyorsan semmire hozta az adogatását, Wawrinkán pedig még nagyobb lett a nyomás. A szettben maradásért adogatva kettős hibát is ütött, majd egy tenyeresse szállt hosszúra. A következő pontnál Federer pedig kíméletlenül elütött mellette, hozta az első játszmát.

Wawrinka ugyan eltökélten állt ki, és rögtön nyerte az első két pontot Federer adogatásánál a második szett elején, de aztán megint hibázott, és nem kapott újabb esélyt Federertől. Viszont aztán rögtön bajba is került a saját adogatásánál, egy hosszú, a vonalon pattanó returnnel bréklabdához jutott Federer, aztán pedig egy könnyű labdát vágott a hálóba Wawrinka. Az idei Roland Garros-bajnok próbálkozott ugyan, Federer kicsit könnyelműbb hibáival sikerült is bréklabdához jutnia, de annál megint rontott. Federer pedig egy ásszal és egy pazar fonák röpte nyeséssel rövidre is zárta a gémet.

Sikerült még két bréklabdát hárítania Wawrinkának, az egyik vonalon pattanó tenyeresét pedig úgy meghúzta, hogy még Federer kezéből is kiesett az ütő, de végül a 17-szeres Grand Slam-bajnok semmire szerválta ki a meccset. Így az első elődöntőt Rafael Nadal ellen biztosan nyerő Novak Djokovicshoz hasonlóan neki sem kellett különösebben megizzadnia, mindketten jó formában várhatják a vasárnap esti finálét.